Extingit l’incendi de Rafelguaraf dos dies després

El foc ha cremat 117,5 hectàrees de terreny forestal i 2,5 de sòl agrícola

Les brigades d'extinció supervisen, aquest dilluns, la superfície forestal cremada als termes de Rafelguaraf i Barxeta
Les brigades d'extinció supervisen, aquest dilluns, la superfície forestal cremada als termes de Rafelguaraf i Barxeta / À Punt NTC

L’incendi forestal de Rafelguaraf ha quedat totalment extingit aquest dilluns. Així ho anunciat el Servei d’Emergències de la Generalitat, el 112, a través del seu compte de Twitter, després que el foc ha quedat controlat aquest diumenge de vesprada, més de 24 hores després de comerçar a cremar la massa forestal. 

Des que les primeres flames es van veure dissabte al barranc de Guerrilla, al terme de Rafelguaraf (Ribera Alta), passades les 4 de la vesprada de dissabte, s’han cremat 180 hectàrees de massa forestal i matoll. Segons dades aproximades, 117,5 hectàrees són de terreny forestal i 2,5 de sòl agrícola. 

En el vessant humà, el foc obligà a desallotjar quasi 200 persones, les de cases disperses del terme de Rafelguaraf i les de la urbanització La Solana, al terme de Barxeta (Costera), cap a on va avançar l’incendi. “Cap a les 7 i mitja va vindre la Guàrdia Civil i ens va dir que ens n'havíem d’anar perquè el foc estava molt propet i era un perill”, recordava Pepita Pascual, una de les veïnes de la zona de segones residències que amençava el foc al terme de Barxeta. 

Encara que el veïnat va témer durant unes hores per les vivendes, per si les flames hi arribaven, finalment han quedat intactes. 

“Vam estar molt preocupats pels animals que tinc ací al camp. Vaig estar sense dormir, molt nerviós, fins que aquest matí he pogut pujar fins a ma casa a veure’ls. He respirat quan he vist que només estava ple de cendra, però cap mal més”, recordava Juan Carlos Guerrero, un veí de la veïna població de Xàtiva que té una propietat al terme de Barxeta. 

On sí que ha causat danys el foc ha sigut en algunes explotacions agrícoles de Rafelguaraf, on els tècnics avaluen els danys en arbres cremats, canonades i gomes de rec desfetes pel foc. “Hi ha tarongers cremats al cent per cent. Aquest arbre ja no val per a res. Perdrem la collita i ho perdrem tot”, lamentava Julio Calatayud, tècnic forestal. 

Els altres incendis forestals del cap de setmana, declarats a Xiva i Palma de Gandia, es consideren completament extingits.

També et pot interessar

stats