Espanya aconsegueix el seu millor lloc en l'índex mundial de la llibertat de premsa d’RSF

Millora set posicions en només un any i se situa en el lloc 23 de 180 països 

Càmeres en una roda de premsa
Càmeres en una roda de premsa / Shutterstock

Espanya ha aconseguit el seu millor resultat en l'índex mundial de la llibertat de premsa que Reporters Sense Fronteres (RSF) elabora des del 2002. En l’edició d’enguany, ha quedat en el lloc 23 de 180, amb una millora de set posicions en un any. En l'informe anual sobre la llibertat de premsa en el món publicat este divendres, RSF col·loca Espanya entre el 15% dels països i territoris amb millors condicions per a l'exercici del periodisme.

L'organització puntualitza que l'avanç espanyol es deu tant a un millor acompliment del país en els cinc paràmetres que marquen la classificació com a la “greu deterioració que pateix la llibertat de premsa a tot el món”, i que enguany deixa per primera vegada la majoria dels països del món en una situació “difícil”. La progressió de posicions d'Espanya es deu a la millora en els indicadors social, polític i de seguretat, encara que baixa en el legal i l'econòmic, tal com ha explicat Elena G. Viscasillas, una portaveu d'RSF a la seu central de París.

La millora de l'indicador polític (del lloc 31 al 26) es deu a la menor tensió que van experimentar els periodistes el 2024 respecte a l'any anterior, en el qual va haver-hi tres eleccions i nombroses manifestacions, que suposen “factors d'alt risc” per als informadors i informadores, que poden ser víctimes d'assetjament, pressions o agressions. Eixos mateixos factors expliquen la millora en la seguretat, que passa del lloc 33 al 28, a causa de la reducció de les agressions físiques als periodistes.

La llibertat de premsa al món
La llibertat de premsa al món / RSF

Tot i això, RSF denuncia l'augment de les demandes legals abusives contra els informadors (SLAPP per la sigla en anglés), que qualifica “d’una eina d'intimidació i pressió insidiosa” per a tractar de silenciar el periodisme.

També millora a Espanya l'indicador sociocultural (passa del lloc 30 al 20) a causa de “les escasses pressions de gènere, ètnia, classe o religió que solen patir els periodistes a Espanya i per la pràctica absència de temes tabú en les cobertures”. En este sentit, l'organització recalca que l'obertura de la societat espanyola en qüestions d'igualtat i la no discriminació de les minories “destaca respecte a les greus pressions que pateixen nombrosos països”.

Una precarietat econòmica “cronificada”

En la part menys positiva, Reporters Sense Fronteres constata que l'indicador econòmic continua llastrant la posició d'Espanya en el rànquing. Encara que puja lleugerament —especialment per l'abrupte descens d'altres països— continua sent, des de lluny, el pitjor qualificat dels cinc que conformen l'avaluació espanyola.

“Encara que Espanya forma part del grapat de democràcies en les quals s'exerceix amb llibertat el periodisme, la professió viu en una situació de precarietat cronificada intolerable”, afirma la vicepresidenta d’RSF, Edith Rodríguez Cachera, que afig que "un periodista precari és sempre un periodista més vulnerable a les pressions i a l'autocensura".

Encara que Espanya està entre els millors del món en este àmbit, RSF explica que la seua posició es veu afectada de manera negativa per “l'eterna demora en la derogació dels articles més polèmics de la llei mordassa i dels anomenats ‘delictes d'opinió’”, entre els quals figuren l'ofensa als sentiments religiosos o les injúries a la Corona.

També et pot interessar

stats