Espanya comprarà vacunes per a fer front a la pigota dels micos

Si bé la vacuna correspon a la pigota humana, la comunitat científica assegura que aquesta injecció seria suficient per a protegir la població

La Ministra de Sanitat durant la reunió del Consell Interterritorial de Salut
La Ministra de Sanitat durant la reunió del Consell Interterritorial de Salut / Ministeri de Sanitat
25 de maig 2022 - 19:54

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha informat aquest dimecres que el ministeri ha negociat amb l’Agència Europea del Medicament la compra vacunes per tal de contindre la possible propagació de la pigota dels micos, de la qual s’han confirmat 59 casos a Espanya i s'han descartat altres 41 casos fins ara sospitosos.

L’ERA, l’Autoritat de Preparació de Resposta a Emergències, serà la responsable de proporcionar als estats membres de la Unió Europea la vacuna danesa Imvanex, i establirà el termini i l’accés de dosis per a cada país, de manera equitativa. Espanya participarà en aquest procés i també en la compra de tractaments antivirals, que es produirà de manera centralitzada i amb producció limitada.

Si bé el medicament correspon al tractament de la pigota humana, la comunitat científica assegura que la injecció seria suficient per a protegir la població. De fet, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón, ha assegurat que “la major part de les persones que van nàixer abans del 1977 ja estan vacunades, i aquesta vacuna protegeix contra la pigota dels micos”. Per tant, si fora necessari, vacunar la població que falta seria bastant més fàcil que la vacunació de la covid.

Pel que fa als protocols, es mantenen els establits fins ara pel Ministeri de Sanitat, amb aïllament domiciliari durant els 21 dies de la malaltia, distància amb les mascotes i comunicació dels primers símptomes al centre de salut. 

Cristóbal Belda, director de l'Institut Carlos III, ha explicat que la detecció es fa través d'una PCR, que determina tots els tipus de pigota que existeixen. Per a corroborar que efectivament el test positiu correspon a la pigota dels micos, es fa una anàlisi per seqüenciació per a confirmar que és d'aquesta varietat. "Espanya ha fet l'esdeveniment més gran de seqüenciació massiva del virus, amb una fiabilitat del 100%, que permet confirmar que el virus correspon a la variant menys maligna", ha assegurat Belda.

També et pot interessar

stats