Espanya aposta per retallar un 35% les emissions de vehicles per a 2030

La ministra Teresa Ribera participa en el consell dels titulars europeus de Medi Ambient.

Espanya aposta per retallar un 35% les emissions de vehicles per a 2030
Espanya aposta per retallar un 35% les emissions de vehicles per a 2030

La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha qualificat aquest dimarts d’una "bona proposta" la idea de retallar un 35% les emissions contaminants de vehicles per a 2030, com ha plantejat Àustria, que presideix la Unió Europea aquest semestre, per a tractar de tancar un acord entre els països.

"La proposta de compromís de la presidència austríaca és una bona proposta", ha dit Ribera en arribar al consell dels titulars europeus de Medi Ambient, i ha destacat la importància d'arribar a un consens sobre la reducció d'emissions de gasos d'efecte hivernacle dels cotxes i les furgonetes que els fabricants col·loquen en el mercat a partir de 2030.

El Parlament Europeu, legislador en aquest àmbit, ha fixat la retallada en un 40% en 2030 per als nous vehicles, en comparació amb els que es registren en 2021.

Els països arriben dividits en dos blocs. D'una banda hi ha el grup més conservador, liderat per Alemanya, on estan la República Txeca, Eslovàquia, Romania, Bulgària i Hongria. De l’altra, el grup amb plantejaments més ambiciosos, que té França al capdavant, i aliats com ara el Regne Unit, Itàlia i Bèlgica.

La ministra de Medi Ambient ha subratllat que Espanya es manté en una posició "progressista i ambiciosa" i que, sobretot, "ha de forçar al màxim un punt de trobada". Així mateix, ha afirmat que aquests assumptes "van més enllà de la reflexió ambiental", ja que tenen a veure amb "la innovació, la competitivitat, la indústria i l'energia".

Sentència sobre emissions a Holanda

Aquest dimarts, un tribunal d'apel·lació holandés ha ratificat una sentència de 2015 per la qual el govern del país té l'obligació de reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle, com ara el CO2, en almenys un 25% per a 2020 en comparació amb els registres de 1990.

Els jutges han donat la raó a la plataforma ciutadana Urgenda i han ratificat que els objectius marcats per l'executiu holandés no són suficients contra el canvi climàtic. Abans de la resolució en primera instància, el govern havia marcat com a objectiu una reducció del 17%.

També et pot interessar

stats