Enrique Moltó: “És important no dependre només de la pluja per a mitigar la sequera”

Segons el doctor en Geografia, la clau és tindre multiplicitat de recursos hídrics no lligats a l’aigua de pluja, com la dessalació o la depuració

Enrique Moltó, doctor en Geografia i professor de la Universitat d'Alacant
Enrique Moltó, doctor en Geografia i professor de la Universitat d'Alacant / À Punt NTC

Malgrat que la Comunitat Valenciana no pateix actualment una sequera hidrològica com la que es dona en altres parts de la Península, si que està davant d’un dels hiverns més secs de les últimes dècades. La deficiència de precipitacions destacables a les nostres comarques des del mes de novembre podria provocar, si es manté, una sequera hidrològica en què els embassaments i els cursos d’aigua baixarien de la capacitat habitual i hi hauria escassetat d’aigua.

Davant d'aquest panorama, Enrique Moltó, doctor en Geografia i professor de la Universitat d’Alacant, destaca la importància de tindre multiplicitat de recursos hídrics per a abastir-se i que aquests recursos siguen externs per a conservar l’autonomia. És a dir, no utilitzar només els recursos que depenen de la pluja –aqüífers i embassaments– perquè, davant d’una situació de manca de precipitacions, se sobrecarregarien i podrien acabar exhaurits.

En aquest sentit, apunta a la dessalació, la depuració i la reutilització com a fonts d’aigua alternatives a les directament lligades a la pluja. També apunta la possibilitat de recuperar els aljubs, un mètode tradicional de recollida d’aigua de pluja del terrat de les cases que, si bé no es pot utilitzar per al consum humà, sí que es pot fer servir per als cultius i per als jardins de les zones urbanes. 

Els atmetles són un exemple de cultiu de secà
Els atmetles són un exemple de cultiu de secà / À Punt NTC

Quant al consum humà, el doctor en Geografia considera que es podria traure més partit a la reutilització de recursos, ja que moltes vegades l'aigua depurada no es reaprofita i es podria utilitzar, per exemple, per a netejar els carrers.

A més, per a Moltó cal incidir en la reducció del consum i apel·lar a la responsabilitat ciutadana, però les administracions també han d’asumir la seua part de responsabilitat. En aquest sentit –assenyala– les campanyes de conscienciació d’estalvi d’aigua arriben massa vegades quan ha començat la sequera i ja és massa tard. A més, és important tindre un bon sistema de canalització d’aigua que no tinga pèrdues en la canalització, i això també depén de les administracions.

Per últim, el professor considera que en el sector industrial hi ha una mancança important de reutilitzar l’aigua que podria solucionar-se facilitant uns bons preus als processos de dessalació i depuració perquè, si el preu és massa elevat, no es pot recórrer a aquests recursos. 

També et pot interessar

stats