Anem camí de l’hivern més sec dels últims 70 anys

La deficiència de precipitacions és del 90%, segons l'Aemet, i la situació preocupa sobretot a la Marina Baixa

L’embassament de l'Amadòrio, a la Vila Joiosa, (Marina Baixa) està a només el 38% de la capacitat / À Punt NTC

Si no plou en les pròximes setmanes, estarem davant de l'hivern més sec des de 1950. Així és que el camp mira cap al cel amb preocupació. Especialment a la Marina Baixa, on l’embassament de l'Amadòrio, clau per a l'abastiment humà i els regadius de la zona, està a només el 38% de la capacitat. 

Segons José Ángel Núñez, membre de l'Aemet, actualment hi ha una deficiència de precipitacions del 90%, ja que haurien d’haver caigut 140 litres per metre quadrat i només n’han caigut 14, perquè des de finals de novembre no s'han registrat precipitacions destacables a les nostres comarques.

Als mapes de precipitacions es poden comprovar clarament que les zones més deficitàries es concentren a les comarques del nord i també a l'Alcoià i el Comtat, que abasteixen els aqüífers de la costa. De fet, els embassaments de la Marina Baixa –el d'Amadòrio i el de Guadalest– no superen els 11 hectòmetres cúbics. 

El director del Consorci d’Aigües de la Marina Baixa, Jaume Berenguer, ha explicat a À Punt NTC que, d’acord amb el pla de sequera, els embassaments de la comarca estan en situació de prealerta des d’octubre perquè les precipicitacions enguany no superen els 10 litres per metre quadrat, –2 en el cas d'Ibi, 4 a Alcoi i 9 a Benifallim-–. A més, si no plou, durant el mes de juny entraran en situació de sequera.

Ara per ara, l'única esperança és que l’entrada de la primavera porte un intercanvi d’energia entre el nord i el sud de la Península i això trenque la situació d’estabilitat que tenim actualment, però el ben cert és que la previsió a 10 dies –l'única fiable– no avança cap precipitació.

De moment, els recursos per a la Marina Baixa estan garantits, tant per al reg com per a l'abastiment, però no descarta ningú al cent per cent les possibles restriccions més avant, ja que la demanda d’aigua s'incrementa durant la temporada alta, especialment en zones turístiques com Benidorm.

També et pot interessar

stats