Enjuanes assegura que la vacuna intranasal podria estar per al 2023

El viròleg valencià del CSIC preveu que el pròxim hivern tindrem una altra onada de la covid

El viròleg valencià Luis Enjuanes
El viròleg valencià Luis Enjuanes / Europa Press

Luis Enjuanes, cap del Laboratori de Coronavirus del Centre Nacional de Biotecnologia del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CNB-CSIC), ha apuntat que la primera vacuna espanyola intranasal contra la covid podria estar disponible el 2023.

"Ens trobem en plena avaluació del prototip de la vacuna intranasal. Els primers resultats que tenim són positius, però els experiments en animals no els hem acabat. La nostra vacuna és un poc més complexa i tardarà més a eixir. Si tot va bé, per a 2023 estaria llesta, per la complexitat que té", ha avançat en la primera jornada del Congrés i Saló Farmacèutic Infarma Madrid 2022, organitzat pels col·legis oficials de farmacèutics de Madrid i Barcelona, que s'està celebrant des d'aquest dimarts i fins al 24 de març en el recinte firal d'Ifema de Madrid.

El viròleg valencià ha destacat que "es tracta de la primera vacuna intranasal i no intramuscular, com les que hi ha actualment al mercat, ja que el virus és respiratori i és ací on cal fer la immunització".

"El pròxim hivern tindrem una altra onada de covid"

Quant a la variant òmicron, Enjuanes ha explicat que s'està imposant i també s'ha demostrat que "és més atenuada que les anteriors, però encara pot causar certes patologies i molts ingressos hospitalaris i morts". "Les patologies són més suaus per dos motius: la població està més immunitzada per les vacunes i el virus s'ha atenuat", ha precisat.

Per això, ha advertit que "el virus ha vingut per a quedar-se, serà estacional". "El pròxim hivern tindrem una altra onada, però si tenim la població vacunada serà com una grip forta. És previsible que com és un virus més atenuat la seua gravetat siga menor, mantinga la tendència i es continue atenuant. Coneixem set coronavirus humans, quatre d'ells lleus, que han evolucionat atenuant-se, i tres més greus", ha vaticinat.

A més, el viròleg ha insistit que "la protecció enfront de les epidèmies virals té molts vessants, però la prevenció mitjançant la vacunació és una de les més eficaces, probablement seguida pel tractament amb antivirals". En aquest sentit, ha afegit que "la vacuna en medicina suposa la millor relació inversió-benefici".

Finalment, també ha recalcat que "la immunització en aquest cas es mesura en un, dos o com a molt tres anys". "Per això la població s'haurà de vacunar una altra vegada, amb una dosi de record, de la vacuna inhalada contra el SARS-CoV-2", ha tancat.

També et pot interessar

stats