La Unió Europea endureix el control sobre les taronges procedents d’Egipte

La Unió Llauradora celebra la mesura, després de l’informe que va presentar a Brussel·les en què alertava de substàncies prohibides en les fruites i hortalisses egípcies

Imatge d'arxiu de taronges importades / À Punt NTC

La Unió Europea augmentarà del 20% al 30% la freqüència del control d'identitat i físic dels enviaments de les taronges procedents d'Egipte que entren a l'eurozona. Ho farà en la pròxima revisió del Reglament (UE) 2019/1793, que es revisa dues vegades a l'any a partir dels resultats dels controls dels estats membres i altres dades. 

La Unió de Llauradors va presentar al març a Brussel·les, a través de l'eurodiputada del PSPV-PSOE, Inmaculada Rodríguez-Piñero, un informe tècnic sobre les substàncies prohibides detectades en fruites i hortalisses procedents d'Egipte.

“De cada 1.700 tones de fruites i hortalisses importades des d'Egipte es detecta una alerta sanitària a la UE”, explica Carles Peris, secretari general de la Unió de Llauradors. “Tenint en compte que s'importen sobre 340.000 tones d'aquest país cada campanya, les xifres eren rellevants i obligaven les autoritats a actuar”.

Les taronges procedents d'Egipte figuren en el Reglament (UE) 2019/1793 des de maig del 2022, a causa del risc de contaminació per residus de plaguicides, amb una freqüència de controls oficials fixada fins ara en el nivell del 20% dels enviaments que entren en la UE, un percentatge que ja s'havia incrementat del 10% inicial.

Els resultats dels controls oficials realitzats durant el segon semestre de 2022 en els llocs de control fronterer dels estats membres de la UE van ser els primers a recollir-se i avaluar-se des de la inclusió de la mercaderia en el Reglament i mostren una taxa mitjana d'incompliment del voltant del 15%.

Entre els anys 2020 i 2022, Egipte va sumar 117 alertes, i malgrat les mesures adoptades per la Comissió Europea el 2021 i el 2022, aquest país encara presenta un alt índex d'alertes sanitàries. 

També et pot interessar

stats