Les empreses hauran d'assumir totes les despeses que comporte el teletreball

La quantitat s'haurà de fixar en el marc de la negociació del conveni col·lectiu o amb acord entre l'empresa i la plantilla.

Una dona treballant des de casa, en una imatge d'arxiu
Una dona treballant des de casa, en una imatge d'arxiu / Efe

Les empreses hauran de sufragar íntegrament el desenvolupament del teletreball que no podrà comportar despeses, directes o indirectes, per a l'empleat relacionats amb els equips, eines i mitjans vinculats al desenvolupament de la seua activitat laboral. Així ho recull l'article 12, "dret a la compensació total de despeses" de l'avantprojecte de llei del govern per a regular el teletreball.

La norma no detalla el mecanisme amb el qual hauran de quantificar-se aquestes despeses ni la forma de compensació i emplaça a fixar-lo en el marc de la negociació del conveni col·lectiu o amb acord entre l'empresa i els treballadors.

Voluntari, reversible i flexible

L'avantprojecte també recull que el treball a distància serà "voluntari per a la persona treballadora", sempre reversible i requerirà un acord per escrit incorporat al contracte inicial del treballador. Detalla que tindrà "caràcter prioritari" per a les persones que estiguen amb una reducció de jornada per cura de menors de 12 anys, aquelles que ho precisen per a l'exercici del seu dret a la lactància natural o per a víctimes de violència de gènere o de terrorisme.

L'article 13 fixa que la persona que desenvolupa treball a distància podrà "alterar l'horari de prestació de serveis establit" i subratlla en un altre punt el dret a la desconnexió digital que haurà de garantir l'empresa.

Dret a la desconnexió digital

L'avantprojecte de llei recull en un altre punt el dret a la desconnexió digital que haurà de garantir l'empresa amb una "limitació absoluta de l'ús dels mitjans tecnològics de comunicació empresarial i de treball durant els períodes de descans, així com el respecte a la duració màxima de la jornada".

Treball a distància ocasional

També regula el treball a distància ocasional, al qual, per exemple, podran acollir-se emprats "en cas de malaltia o accident d'un familiar de fins a segon grau per consanguinitat, o de cònjuge o parella de fet, que fera indispensable la presència de la persona treballadora". En aquest cas, l'empleat tindrà dret a fer el seu treball a distància durant un màxim del 60% de la seua jornada ordinària.

La patronal adverteix que amb condicions "dures" podria contractar fora de país

El president de la CEOE, Antonio Garamendi, ha criticat que el govern vulga legislar "ràpidament" el teletreball i ha demanat "mesura". Així, ha avisat que, si a una empresa li posen condicions impossibles de complir, "pot contractar fora d'Espanya", com a Portugal o al Brasil. "El món és global i la digitalització és global, cal anar amb compte com es planteja això", ha advertit. Garamendi considera que està bé com a plantejament de conciliació familiar i laboral i com a element de flexibilitat, però diu que té "desavantatges" per a l'empresa com la falta de tracte personal i físic.

No opinen el mateix els sindicats, que consideren "urgent" regular legalment el treball a distància, tal com ha indicat el líder sindical de CCOO, Unai Sordo. A més, el secretari general de la UGT, Pepe Alvárez, afegeix que aquesta mesura no ha de limitar-se a les despeses del material necessari per al teletreball, així com la connexió a Internet, sinó també aquells que tenen la finalitat de "proporcionar les condicions de seguretat i de salut necessàries per al treball des de casa".

També et pot interessar

stats