Emojis de cors i apel·latius afectuosos, entre els recursos més utilitzats en el ciberassetjament a menors
Segons un estudi de la Universitat Politècnica de València, s'empren per a introduir temes sexuals i enganyar les víctimes
L'elecció dels emojis i de les paraules que utilitzen els ciberassetjadors per a enganyar i persuadir els joves han sigut l'objecte de l'estudi desenvolupat per Andrea García Montes, doctoranda en Lingüística Aplicada a la Universitat Politècnica de València (UPV). D'aquesta manera, s'han analitzat 70 converses, cedides per la Secretaria d'Estat de Seguretat, amb la finalitat d'entendre l'ús i l'impacte d'emojis en un context de relacions delictives o enganyoses.
Els ciberassetjadors sexuals de menors (també coneguts com groomers) trien acuradament el tipus de llenguatge que utilitzen per a introduir temes sexuals i atraure les víctimes. Segons l'estudi de García Montes, d'entre els 20 emojis més usats per aquests ciberassetjadors, destaquen el del cor (25%) seguit de la cara groga amb dos cors com a ulls (10%). Entre aquests pictogrames també apareixen altres més subtils com són l'emoji d'una cara somrient amb superioritat (4%) o el d'una flama de foc (3%).
“Amb l'ús d'aquests emojis, l'adult pretén crear i desenvolupar una relació, siga amistosa o romàntica, amb la víctima”, explica Andrea García Montes, i afig que “l'ús d'emojis contribueix a la xarxa de mentides que els agressors tixen per a aconseguir els seus fins delictius, ja siguen fotos o vídeos compromesos del menor, o quedar físicament per a mantindre relacions sexuals.”
Els resultats també mostren que els pictogrames usats pels adults apareixen en la majoria dels casos al costat d'apel·latius afectuosos com bebé o cielo, “amb la finalitat d'intensificar aqueix sentiment enganyós que s'està desenvolupant entre tots dos”, apunta Carmen Pérez Sabater, professora de la UPV que ha dirigit el treball.
L'estudi ha sigut finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació, forma part del projecte Stoponsexgroom i s'ha presentat aquest juliol en la 18a International Pragmatics Conference, celebrada a Brussel·les (Bèlgica).