Embarassades, discapacitats i menors, primers beneficiaris del Pla de Salut Bucodental

S’inclouran vernissos de fluor, segelladors contra l’aparició de càries i neteges de boca aplicades des de la primera infància

Un dentista atén un menor
Un dentista atén un menor / À Punt NTC

El Ministeri de Sanitat ha anunciat la creació del primer Pla Nacional de Salut Bucodental, després de la reunió del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut feta a València. Aquest programa està dirigit a unificar els serveis prestats en les diverses comunitats autònomes en matèria d’higiene i prevenció bucodental. Així, per primera vegada el Sistema Nacional de Salut (SNS) inclourà serveis comuns amb enfocament preventiu, prioritzant els col·lectius de menors de 0 a 5 anys, els joves de 6 a 14 anys, dones embarassades, persones amb alguna discapacitat i persones amb diagnòstic de càncer cervicofacial. 

Entre els serveis inclosos amb cobertura sanitària s’inclouran vernissos de fluor, segelladors contra l’aparició de càries i neteges de boca aplicades des de la primera infància. També hi haurà empastaments, tractaments no agressius en dents de llet i en casos greus, operacions de reconstrucció fins als 14 anys.

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, l’ha qualificat com “la major ampliació de la cartera de serveis del SNS, amb un presupost de 44 milions d’euros, que beneficiarà uns set milions de persones”, amb la qual “es fa un compromís de la investidura i de l’acord de govern”. “També complim amb el mandat de l’OMS, que en l'última assemblea, a Ginebra, va aprovar una estratègia bucodental, per a complir abans del 2030”, ha afegit la ministra. 

Darias ha matisat que aquest pla té una temporalització de diversos mesos: el 2022 s'abordaran els serveis a xiquets i adolescents de 6 a 14 anys i dones embarassades; a partir de l'any següent, s'hi inclouran les persones amb discapacitat, el col·lectiu de 0 a 5 anys, i persones amb diagnòstic de càncer. El repartiment pressupostari per comunitats autònomes es farà de manera equitativa, tenint en compte el nombre de persones corresponent a aquests grups de població específics.

Vora 800.000 persones beneficiàries a la Comunitat Valenciana

La Conselleria de Sanitat i Salut Pública ha confirmat que 797.334 persones de la Comunitat Valenciana es beneficiaran de l'ampliació d'aquesta cartera de serveis de salut bucodental. Són 734.526 xiquets i xiquetes menors de 14 anys, 19.475 persones amb discapacitat intel·lectual, 37.324 dones embarassades, 821 pacients amb càncer de cap o coll i 5.187 persones amb malaltia neuromuscular.

A més, la Conselleria de Sanitat ha avançat que disposarà de més de cinc milions d'euros, procedents del Ministeri de Sanitat, per a aquesta ampliació de la cobertura assistencial.

També et pot interessar

stats