Eliminar barreres arquitectòniques i accedir a habitatges adaptats, reivindicacions en el Dia de la Diversitat Funcional
El col·lectiu reclama una reforma de la llei de la propietat horitzontal
Aquest dilluns se celebra el Dia Internacional dels Drets de les Persones amb Diversitat Funcional i les persones del col·lectiu, que a la Comunitat Valenciana són al voltant de 450.000, demanen l'eliminació de les barreres arquitectòniques i l'accés a vivendes adaptades a les seues necessitats a través d’una reforma de la llei de la propietat horitzontal.
Gràcies a aquesta norma, es podria regular l’adaptació de les infraestructures en les comunitats veïnals. Maica és una de les perjudicades. Fa 4 anys, va esvarar accidentalment en eixir d'un tren. Es va lesionar tres vèrtebres i es va quedar tetraplègica. Ha perdut el compte de les operacions que li han fet i reivindica el dret a un habitatge adaptat a les seues necessitats de mobilitat reduïda.
Acompanyada per un equip d’À Punt, ensenya les limitacions de sa casa per a poder moure's amb autonomia. “Ací s’hauria de llevar la porta i els marcs, com a mínim. Ha de tindre el menor nombre d’obstacles possible i ha de ser diàfana”, explica Maica. I recorda: “Vivenda per a totes les persones, significa que nosaltres també som persones.”
En el cas de Juanjo, precisament per la impossibilitat de tindre habitatge adaptat, ell va decidir viure en una residència per a persones amb discapacitat. Fa 31 anys li diagnosticaren esclerosi múltiple i la seua batalla són les barreres arquitectòniques.
“Per a anar a una botiga, per a entrar a un bar... Són coses i detalls que a nosaltres ens anirien molt bé, però som ciutadans de tercera”, es queixa Juanjo. Hui en dia, gràcies a l’eliminació d’aquestes barreres, una persona amb mobilitat reduïda pot visitar museus i altres espais culturals, però molts altres no hi són tan accessibles. “Podem tindre limitacions, o anar en cadira de rodes, però no som idiotes. I si és a nosaltres a qui ens fa falta ajuda, vine i pregunta’m què necessite”, demana Juanjo. Una reivindicació que continua cada dia.