Elena Cebrián sobre Intu Mediterrani: "S'ha de garantir la seguretat jurídica i tindre en compte totes les veus"

28 min.

Elena Cebrián aposta per la prudència i per analitzar en profunditat tots els vessants implicats en el projecte Intu Mediterrani abans de prendre cap decisió. Així ho ha assenyalat la consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural en declaracions a l’edició del matí d’À Punt Notícies. "S'ha de garantir la seguretat jurídica i tindre en compte totes les veus", ha afirmat. En aquest sentit, Cebrián ha apuntat que la seua responsabilitat és assegurar que tot el procés es faça amb el rigor necessari, encara que ha reconegut que en alguns casos, projectes d'aquest tipus no han funcionat. "Són projectes amb un gran impacte i, per tant, s'ha d'escoltar les persones implicades, especialment aquelles que tenen negocis locals i interessos a la zona".

La consellera també ha sigut cauta a l'hora de fer cap tipus de previsió sobre la regeneració de la zona afectada per l'incendi de Llutxent, però ha reconegut que els tècnics són "moderadament optimistes. El bosc mediterrani té una capacitat de regeneració molt elevada, i amb les pluges de la tardor farem observacions d'on hi ha regeneració natural. A partir d'aquestes dades acompanyarem el procés per tal que la recuperació de la zona siga la millor possible", ha assenyalat. De la mateixa manera, Cebrián ha incidit en la necessitat de treballar després de l'incendi per a evitar fenomens futurs similars.

En aquest sentit, la responsable de la Conselleria de Medi Ambient ha tingut paraules per als bombers forestals i ha remarcat les seues reivindicacions. Cebrián ha assegurat que s'estan estudiant totes les opcions, i especialment "les qüestions legals perquè la millora de les condicions laborals i de salari d'aquest col·lectiu siguen una realitat al més prompte possible". Malgrat tot, ha reconegut que es tracta d'un procés lent, ja que s’ha de tindre en compte no només el vessant legal, sinó també les dificultats de l'administració autonòmica pel que fa a la situació d'infrafinançament que pateix per part de l'Estat.

Sobre el pla de gestió de la palla de l'arròs, que divideix l'Albufera en dues zones, en què de forma altenativa es retirarà o es cremarà la palla, Cebrián ha apuntat que a hores d'ara es tracta de la "solució més factible després d'haver-la pactada amb totes les parts implicades", però que tanmateix l'objectiu és "trobar alternatives a la palla perquè no siga necessari cremar-la".

I pel que fa a la compra del cim del Penyagolosa, la consellera ha assegurat que es tracta d'un pas significatiu "que facilita la gestió de la superfície, així com l'organització d'activitats", a més de tindre un important valor simbòlic, ja que "és una qüestió que afecta els valencians i les valencianes, perquè la natura pertany a tots i a totes".

stats