Lluna Sanchis: "La nova beca per als alumnes amb necessitats especials alleujarà la càrrega, però no n'hi ha prou"

Entrevistem una jove valenciana amb diversitat funcional per a saber com els ajudarà la beca de 400 euros anunciada pel govern espanyol per a l'alumnat amb necessitats especials

Quin és el cost educacional d’una persona amb discapacitat? / À Punt NTC

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dimarts la major partida de beques per a l'educació de la història d’Espanya, entre les quals s'inclou una ajuda de 400 euros mensuals per a alumnat amb necessitats especials. 

Parlem amb Lluna Sanchis, una jove valenciana de 25 anys que té una discapacitat de naixement causada per una malaltia minoritària, per a saber com pot ajudar estudiants com ella aquesta ajuda estatal. Ara treballa en un centre ocupacional, però arribar a aquest grau d’autonomia ha sigut un camí dur i car, segons conten ella i sa mare. 

Lluna assegura que sí que pot fer moltes coses, però que li costa un poc i necessita una mica d’ajuda. Ángela Paredes, sa mare, explica que sempre que cal buscar un reforç té un cost addicional. En el cas de la seua filla, coses com ara la teràpia amb animals, jocs específics per a desenvolupar la psicomotricitat fina, per exemple, les ha hagut de pagar a banda. “Pensar que tots aquests suports estan coberts és molt ingenu”, afirma. 

La nova beca per als alumnes amb necessitats especials de segon d'infantil a batxillerat i formació professional alleujarà la càrrega, però no n'hi ha prou. Segons Ángela, amb aquesta quantitat no arriba ni per a cobrir una persona de suport a mitja jornada, mentre que Lluna té ben clar que li agradaria invertir els diners en activitats d’oci i en viatges. Però la realitat és que per tal que persones com ella puguen gaudir d’aquestes activitats, s’ha de pagar també l’oci de les persones voluntàries que els ajuden i acompanyen. 

També et pot interessar