Ecologistes i veïnat denuncien l’abocament de microplàstics des d’un polígon d’Alcàsser que acaben arribant a l'Albufera

Alerten que, cada vegada que plou, el col·lector del polígon es desborda, i amb el col·lector, les aigües negres i els plàstics

Ecologistes alerten de l’abocament de residus des del polígon industrial El Pla d'Alcàsser / À Punt NTC

L’abocament de residus plàstics i microplàstics des del polígon industrial El Pla d'Alcàsser (Horta Sud) al barranc del Realon, un dels que nodreix l’Albufera de València, està posant en perill l’ecosistema del parc natural i les seues platges, segons denuncia el veïnat d'Alcàsser i la plataforma Acció Ecologista - Agró.

Reclamen a la Generalitat, l'Ajuntament, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) i l'Entitat Pública de Sanejament d'Aigües Residuals una "solució definitiva" a un problema que asseguren que no és nou. De fet recorden que, cada vegada que plou, el col·lector d’aquest polígon es desborda, i així també les aigües negres i els plàstics. L'últim vessament és de la setmana passada.

Joan Crespo, veí afectat pels abocaments, afirma que les aigües industrials “van carregades de molts plàstics i d’altres substàncies químiques, metalls pesants, dissolvents”.

Per Acció Ecologista - Agró, Andrea Márquez argumenta que "són uns residus que no estan rebent, per part d’algunes empreses del polígon, el tractament adequat que marca la legislació actual i que “acaben a les séquies i barrancs que nodreixen l'Albufera". Els ecologistes mantenen que el 95% del fem de les platges del parc natural són, en efecte, residus plàstics.

De moment, per tal d’evitar que continuen els vessaments, s’està construint una mena de mur al col·lector del polígon. “Volem impedir que això passe a través d’un mur de bloc armat i netejarem la bassa i la zona”, assegura Gerardo Usach, cap de les obres. També han netejat part del barranc amb una excavadora. I des de divendres agents mediambientals inspeccionen el barranc i arrepleguen mostres.

La CHX, per la seua banda, manté oberta una investigació per aquest abocament de residus que es repeteix des de fa temps. 

També et pot interessar

stats