Els pèl·lets, també presents a la Mediterrània, poden danyar l'ecosistema marí durant anys

L'ONG Good Karma Projects n'ha constatat un vessament a la platja del Saler al 2022

L'empremta del pèl·let a Espanya / À Punt NTC

Galícia, Astúries i ara Cantàbria han activitat l'avís 2 d'alerta per a rebre l'ajuda de l'Estat per l’arribada massiva de milions de partícules de microplàstics a les costes. A més, el govern basc ja estudia uns residus apareguts en una platja de Biscaia. 

Ara per ara, el ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, nega que els pèl·lets hagen afectat la cadena alimentària, però l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició estudia la possible afecció per als peixos i els mol·luscos. El que sí que sembla confirmat és que els residus poden danyar l'ecosistema marí durant anys. 

La mar sol tornar tot allò que hi llancem i, a vegades, en forma de regal enverinat. Com la marea blanca constituïda per milions de microplàstics. Tal com ha explicat als micròfons d’À Punt Notícies el cofundador de Good Karma Projects, Jordi Oliva, els pèl·lets, quan suren a la superfície de l’oceà, actuen com a imants de toxines. “Llavors, els peixos els ingereixen perquè els confonen amb altres elements i així és com aquests contaminants orgànics persistents es claven en la cadena tròfica”, ha afegit. 

L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària ho està estudiant. “No existeix en aquests moments cap notícia ni cap informació de problemes que estiguen vinculats a aquesta situació; per exemple, per al consum de peixos i mariscos”, ha volgut deixar clar Planas. 

L'ONG Good Karma Projects estudia la contaminació per pèl·lets a la Mediterrània occidental. El principal focus se situa al voltant del complex petroquímic de Tarragona. 

En aquest mapa s'ubiquen els principals llocs de contaminació a Espanya. A la Comunitat Valenciana apareix la Devesa del Saler, on el juliol del 2022 van aparéixer afectats 300 metres quadrats de platja. De moment, només s'han recuperat vora setanta quilos de pèl·lets de les 25 tones perdudes. Els grups ecologistes demanen una regulació específica per a previndre aquest contaminant tan específic.

També et pot interessar

stats