Ecologistes denuncien el vessament d'aigües fecals al mar a la serra Gelada

L'alcalde de Benidorm ha manifestat que es tractava d'“abocaments anunciats i sabuts” a conseqüència de "fer, massa anys després, unes obres d'infraestructures molt necessàries"

Aigües fecals llançades a Benidorm
Aigües fecals llançades a la serra Gelada, a Benidorm / À Punt NTC

Des de dilluns fins a aquest divendres al migdia s'han estat llançant aigües fecals a la mar en la zona del parc natural de serra Gelada, a Benidorm (Marina Baixa), una actuació molt criticada pel grup ecologista Xoriguer, que actua a la comarca.

"S'estan llançant les aigües fecals i putrefactes de gran part de la població, amb residus sòlids com compreses, plàstics i tovalloletes", declara Jaume Vaello, portaveu de l'associació ecologista. Per a Vaello, aquest vessament afectarà tant des del punt de vista ecològic com sanitari. No només pels plàstics, compreses i altres residus que podran tragar-se els animals, especialment les tortugues, sinó també perquè les restes poden acabar "fàcilment" a la platja de Llevant de Benidorm.

Habitualment es llança aigua prèviament tractada en la depuradora, però a conseqüència de les obres en la impulsió i estacions de bombament que s'estaven duent a terme a Benidorm, hi havia permís puntual per a abocar les aigües sense tractar directament al mar. Però des de Xoriguer insisteixen que “haurien d'haver-se pres mesures per a pal·liar l'impacte”.

Per part seua, l'alcalde de Benidorm, Toni Pérez, ha manifestat que es tractava d'“abocaments anunciats i sabuts” a conseqüència de "fer, massa anys després, unes obres d'infraestructures molt necessàries".

Pérez, que també és el president de la Diputació d'Alacant, considera que era millor fer-ho al febrer, "perquè hauria sigut molt pitjor no tindre l'alternativa i haver tingut una avaria irreparable en algun dels mesos d'estiu".

Fonts de la Conselleria de Medi Ambient assenyalen que aquestes obres entren dins del pla d'actuacions d'Epsar, que executa l'adequació de les impulsions i estacions de bombament de Benidorm i l'Alfàs del Pi per a millorar el sistema d'evacuació d'aigües depurades.

L'Alfàs del Pi i Altea demanen explicacions

D'altra banda, els ajuntaments de l'Alfàs del Pi i Altea, com a membres de la junta rectora de la serra Gelada, han sol·licitat celebrar una reunió amb caràcter urgent. L'objectiu és "abordar i posar fi als abocaments d'aigües residuals sense tractar llançades al mar en ple paratge natural protegit, a l'altura de la punta de l'Escaleta”.

El regidor de Medi Ambient de l'Alfàs del Pi, Luís Morant, ha advertit que “aquests abocaments van directes al cor del parc natural de Serra Gelada", raó per la qual, en la seua opinió, "han d'abordar-se ja mateix en una sessió urgent de la Junta Rectora" en tractar-se de "l'únic parc marítim-terrestre de la Comunitat Valenciana. Un paratge d'extraordinari valor”.

A més, Compromís ha registrat a les Corts una bateria de preguntes referides a aquests abocaments d'aigües residuals. La coalició considera la situació “molt preocupant” i alerta del “risc de contaminació”.

També et pot interessar

stats