Què és la drunkorèxia i com detectar-la

Es tracta d'un nou i perillós trastorn alimentari que s’ha posat de moda entre joves i adolescents per a aconseguir una determinada imatge

La drunkorexia pot apareixer en contextos com el botellot, ja que molts joven socialitzen amb l'alcohol
La drunkorèxia pot aparéixer en contextos com el botellot, ja que molts joves socialitzen amb l'alcohol / Shutterstock
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
02 d'octubre 2022 - 14:37 Actualitzat: 02 d'octubre 2022 - 14:58

Totes les conseqüències del consum excessiu d’alcohol, afegides a un trastorn de conducta alimentària com és l’anorèxia. Una combinació perillosa que dona origen a un nou fenomen que ja estan patint joves i adolescents: la drunkorèxia.   

El terme uneix dues paraules, drunk, és a dir, 'begut' a partir del verb anglés drink, i -orèxia, sufix que significa 'desig' o 'apetit'. "S'abusa de l'alcohol, que suma una quantitat important de calories, i es deixen de menjar aliments sòlids amb la finalitat de no aportar més calories per a no engreixar", explica Alfons Méndez, psicòleg i terapeuta de l’Institut Centta de Madrid. 

De base, tanmateix, trobem l’objectiu de les persones que la pateixen: obtindre un determinat físic o una aparença concreta. 

Segons Méndez, la drunkorèxia afecta cada vegada més joves i especialment els adolescents, "que no tenen massa informació sobre els perills d'aquestes pràctiques i sobretot, no tenen format un criteri a l'hora d'exposar-se a la pràctica social de la ingesta de l'alcohol". Les dones són especialment vulnerables, ja que ha quedat demostrat que el seu fetge no metabolitza l’alcohol igual que els homes. 

Com podem detectar-la? 

Qualsevol trastorn de conducta alimentària pot cronificar-se si no s'actua a temps. L’anorèxia presenta una taxa de mortalitat major que l’esquizofrènia o el trastorn bipolar, per això Méndez dona algunes indicacions per a detectar quan podem estar davant d’aquest nou trastorn, amb uns símptomes comuns a l’anorèxia nerviosa: 

  • Saltar-se menjars o restringir la ingesta d'aliments per a compensar les calories del consum d'alcohol.
  • Conductes de porga, com l'exercici excessiu, ús injustificat de laxants o vòmits, per a compensar el consum d'alcohol.
  • Consum de grans quantitats d'alcohol.
  • Preocupació excessiva per l'aparença corporal i el pes.
  • Seguiment de dietes molt estrictes.
  • Baixa autoestima i depressió.

 

També et pot interessar

stats