Dotze activitats es mobilitzen a l'hora per a mostrar els tresors arqueològics de la Comunitat Valenciana
Museus, jaciments i col·leccions d'Alacant, Dénia, Benidorm, Elx, Borriana, València, Olocau, Alzira, Caudete de las Fuentes i Iàtova mostraran tresors de l'antiguitat des d'este divendres fins diumenge
Mostrar la riquesa arqueològica, atraure nous públics i en definitiva reivindicar els tresors del passat són alguns dels objectius de les jornades europees d'arqueologia. La iniciativa se celebra des del 2010 i enguany dotze activitats se sumen en tota la Comunitat Valenciana a estes jornades d'àmbit europeu. Activitats a Alacant, Dénia, Benidorm, Elx, Borriana, València, Olocau, Alzira, Caudete de las Fuentes i Iàtova mostraran tresors de l'antiguitat des d'este divendres fins diumenge.
Visita guiada a l’INAPH
A través d'una visita guiada per les instal·lacions de l’Institut Universitari d'Investigació en Arqueologia i Patrimoni Històric (INAPH) de la Universitat d'Alacant, els visitants coneixeran de primera mà les principals activitats que duen a terme al centre i podran observar alguns procediments arqueològics i les restes materials. La visita guiada serà gratuïta i tindrà lloc el divendres 14 de juny de 10 a 12 hores i serà per a tots els públics. Accessible per a persones amb mobilitat reduïda.
Visita guiada al castell de Dénia
En el marc de les Jornades Europees d’Arqueologia Dénia Islàmica, Castell i Raval Occidental, el recorregut donarà l’oportunitat de conéixer la fortalesa dels segles del X al XIII, des de la fundació, en el marc geopolític del Califat, fins a la conquesta cristiana de Jaume I. Els visitants podran comprendre l’estructura interna de la fortalesa, les tècniques constructives i les transformadores reformes esdevingudes al llarg d’este període. La visita al celler del palau permetrà admirar una valuosa col·lecció de ceràmica produïda als forns de la medina de Dàniya, situats prop de Bab-Undara, la porta occidental d’accés. La visita guiada serà gratuïta i tindrà lloc el divendres 14 de juny, de les 11.30 a les 13 hores.
Portes obertes al Castellum del Tossal de la Cala de Benidorm
Els visitants podran observar amb detall el jaciment del Tossal de la Cala. Situat en un turó de cent metres d'altitud, en els anys quaranta el va excavar el pare Belda i el 1965, el professor Miquel Tarradell. Les restes arqueològiques trobades es daten entre els segles II i I aC. Les excavacions arqueològiques que ha dut a terme la UA des del 2013 revelen que va ser un assentament romà ocupat pels exèrcits de Quint Sertori durant les guerres sertorianes. Es pot visitar del divendres 14 de juny al diumenge 16 de juny, per tots els públics.
Visita guiada per l’Alcúdia d’Elx
S’ofereix una visita guiada pel jaciment arqueològic, el centre d'interpretació i el museu monogràfic, on s'investiga, es conserva i es divulga una bona part de la història d’Illici, el centre urbà de la província d’Alacant durant més de dotze segles i lloc on van descobrir la Dama d’Elx. S'hi podrà fer una visita al llarg del matí del 14 de juny i el recinte es mantindrà obert durant els matins del cap de setmana, dins de les Jornades Europees d'Arqueologia.
Visita guiada pel jaciment arqueològic del Cabezo Redondo, a Villena
Les visites guiades a este rellevant jaciment de l'edat del bronze —d'uns 3.500 anys— mostraran aspectes molt interessants de la vida quotidiana dels seus habitants. El 2021 el van declarar bé d’interés cultural. Tindran lloc el diumenge 16 de juny en dos passes: 11 i 12.30 hores. Tenen un cost de dos euros.
Visita guiada a l'exposició temporal "Dones de les Itàlies preromanes en les col·leccions del MAN"
El professor Raimon Graells, comissari de l'exposició, hi farà una visita guiada, on descobrirà els aspectes més interessants i curiosos dels objectes que es mostren en l'exposició. La mostra exhibeix els aspectes de la vida quotidiana femenina a la Itàlia preromana, entre els segles VIII i II aC. A través d'una variada col·lecció d'objectes arqueològics de bronze, terracota i ceràmica, procedents dels fons del Museu Arqueològic Nacional, els visitants podran comprendre millor la seua funcionalitat i el significat social que van tindre per a les dones que els van emprar. Les visites guiades seran el divendres 14 de juny, de 9 a 14 i de 16 a 17 hores, i el diumenge 16 de juny, d'11 a 12 hores. L’exposició també estarà oberta al llarg del cap de setmana.
Portes obertes al Museu Arqueològic de Borriana
Coincidint amb les Jornades Europees d'Arqueologia, es reinaugurarà el MAMBU després de la renovació. Així, s’ha planificat una jornada de portes obertes en les quals es podrà visitar el laboratori de restauració, així com la nova exposició del museu al complet. Divendres, les visites seran guiades per l’arqueòloga, i a més podran conéixer el Racó de les Muses, en el qual podran saber de les llegendes mitològiques que es representen en algunes de les peces més emblemàtiques del museu.
Visites guiades pel Museu de Prehistòria de València
Durant el divendres 14 de juny, el Museu de Prehistòria de València farà visites guiades a les sales de món romà, amb el suport de material manipulatiu, per a grups d'educació secundària. El dissabte 15 i el diumenge 16 es faran visites a la sala d'Història dels Diners, per a públic familiar, i diumenge, a més, hi haurà un taller sobre la mateixa temàtica.
Iberfesta Olocau 2024
L'Ajuntament, la comunitat local i el Museu de Prehistòria ofereixen visites al jaciment del Puntal dels Llops i a la col·lecció museogràfica de la Casa de la Senyoria, dramatitzacions i representacions i tallers, així com la Festa dels Ibers. Va ser un poblat ibèric construït per a la defensa i vigilància del territori que va estar ocupat del segle V a l'any 175 aC. Destaquen la impressionant muralla i la torre de guaita.
Conferència a la Casa Reial de Jaume I a Alzira
Les xarrades donaran a conéixer els resultats de les excavacions arqueològiques a la coneguda com a Casa Reial o Casa de l’Olivera, residència del rei Jaume I durant les moltes estades a Alzira. Allí es van celebrar Corts, va abdicar en favor del seu fill Pere i va passar els últims dies de la seua vida. Seran el divendres 14 de juny, de 10 a 11.30 hores, d'11.45 a 13.15 i de 19.30 a 21 hores.
Visita guiada a Kelin i la col·lecció museogràfica Luis García de Fuentes
Kelin és el nom ibèric del jaciment de Los Villares que apareix encunyat en les monedes de bronze. Esta ciutat ibèrica és el lloc central d'un extens territori que va estar ocupat entre els segles VII i I aC. La col·lecció conté peces de gran interés per al coneixement de la cultura ibèrica. Es podrà veure el dissabte 15 de juny, de 9.30 a 13.30, i el diumenge 16 de juny, de 9.30 a 13.30 hores.
Visita guiada al poblat ibèric del Pico de los Ajos, a Iàtova
Visites al Pico de los Ajos, poblat ibèric ocupat entre els segles VII i I aC. El jaciment, que s’excava des del 2017, és bé d'interés cultural. Se situa a la part alta de la serra de Martés, en un entorn de gran bellesa natural i vistes espectaculars. La seua ubicació estratègica està en relació amb el control i la vigilància del territori. Es completa amb visites a la col·lecció museogràfica a la localitat de Iàtova i un taller sobre construcció ibèrica. Les visites es fan el divendres 14 de juny, el dissabte 15 de juny i el diumenge 16 de juny, de 10 a 12 hores.