Les dones treballen gratis des de hui
La bretxa salarial de gènere a la Comunitat Valenciana suposa que elles cobren a l'any 5.344 euros menys que ells.
A partir de hui, les dones valencianes treballaran sense cobrar fins a finals d'any. La bretxa de gènere en els salaris es tradueix en el 22,39% a la Comunitat Valenciana. Això suposa que, de mitjana, les treballadores cobren anualment 5.344 € menys que els treballadors. Traduït en temps, significa que les dones haurien de treballar 82 dies més cada any perquè el seu salari mitjà fora el mateix que el dels homes. O, el que és el mateix, entre l'11 d'octubre i el 31 de desembre treballen debades.
Temporalitat i precarietat són les principals causes que expliquen la bretxa salarial de gènere, a les quals s'afegeixen la dificultat d'accés al mercat laboral i l'abandó de la carrera professional quan decideixen ser mares. Segons Cloti Iborra, secretària de la dona de Comissions Obreres del País Valencià, "set de cada deu contractes a temps parcial són ocupats per dones i també són els sectors feminitzats els que tenen pitjors condicions de treball i salari". La coordinadora d'Intersindical Dones, Beatriu Cardona, explica que les faenes que es consideren "de dones" no només "estan pitjor retribuïdes, sinó que tenen pitjors convenis col·lectius i una prevenció de riscos laborals pràcticament inexistent".
Una discriminació agreujada per la pandèmia
La pandèmia ha aprofundit encara més la fissura d'aquesta desigualtat estructural. Veus expertes mostren la seua preocupació perquè la nova realitat postconfinament ha eixamplat la diferència entre el que guanyen les dones i el que guanyen els homes. Un bon exemple són les complicacions per a conciliar derivades de la pandèmia. "Són majoritàriament les dones les que fan ús dels drets de conciliació, per tant hauran fet ús de la reducció de jornada i això augmentarà la bretxa salarial", assegura Iborra.
L'experiència també ens conta que les recessions econòmiques acaben afectant més les condicions laborals de les dones. Durant la crisi de 2008, el 92% de les reduccions de jornada i el 87% de les excedències van tindre nom femení.
Menors cotitzacions i pitjors pensions
La bretxa s'incrementa encara més quan parlem de pensions. Actualment, les valencianes cobren, de mitjana, un 34,4 % menys que els homes en les pensions, el que suposa 383 euros mensuals menys. Açò es tradueix en el fet que les dones jubilades deixen de cobrar a finals del mes d'agost. La catedràtica de Sociologia de la Universitat de València, Capitolina Díaz, explica que s'han de prendre mesures ara perquè la trajectòria laboral de les dones i les seues cotitzacions no es vegen afectades, perquè això repercutirà en la quantitat que rebran a l'hora de cobrar una pensió.
Intersindical reclama una llei d'igualtat salarial i una vigilància estreta a les empreses públiques i privades per a assegurar el compliment de la legislació laboral, així com una revaloració dels convenis col·lectius dels treballs feminitzats.