Les dones amb menstruacions doloroses podran demanar la baixa a partir d’aquest dijous

Entren en vigor també la baixa per interrupció voluntària o involuntària de l'embaràs i el permís a partir de la setmana 39 de gestació

Imatge d'arxiu amb una dona amb forts dolors menstruals
Imatge d'arxiu amb una dona amb forts dolors menstruals / Shutterstock

Aquest dijous entren en vigor les noves baixes incloses en la reforma de la llei de l'avortament aprovada el febrer, com són per la interrupció voluntària o involuntària de l'embaràs, el permís a partir de la setmana 39 de gestació i la baixa per menstruació incapacitant.

Aquests drets van ser inclosos en el marc de la Llei orgànica 1/2023, de 28 de febrer, de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l'embaràs, en la qual es modifica la llei general de la seguretat social per a reconéixer com a situacions especials d'incapacitat temporal per contingències comunes aquelles baixes laborals en cas de menstruació incapacitant secundària, així com la situació posterior a la interrupció de l'embaràs i l'embaràs des del dia primer de la setmana 39.

La norma no estableix requisits per a sol·licitar les baixes, encara que serà necessària la constatació de la situació pel metge de capçalera, com en qualsevol malaltia comuna. Tampoc especifica la norma la quantia de prestació econòmica, encara que actualment les baixes per contingències comunes impliquen el 60% de la base reguladora des del quart dia al 20é (inclòs) i el 75% des del dia 21 en avant.

En el cas les menstruacions incapacitants i interrupció de l'embaràs, el subsidi s'abonarà mentre el beneficiari es trobe en situació d'incapacitat temporal. A més, la norma no estableix un nombre de dies concret.

Diagnòstic previ de dismenorrea secundària

Des de la Societat Espanyola de Ginecologia i Obstetrícia (SEGO) han explicat que les dones que podran acollir-se al permís seran limitades, atés que la norma estableix que la baixa per menstruacions incapacitants només podran demanar-la pacients diagnosticades de dismenorrea secundària. Concretament, la reforma de l'avortament reconeix per primera vegada "la situació d'incapacitat derivada d'una dismenorrea generada per una patologia prèviament diagnosticada"; és a dir, l'existència d'una menstruació dolorosa que no permeta la realització de les activitats diàries sempre que haja sigut acreditada per un metge i es tracte d'una "dismenorrea secundària".

Aquest tipus de dismenorrea és aquella associada a patologies com endometriosis, miomes, adenomiosis o altres malalties com inflamació pelviana, pòlips endometrials, ovaris poliquístics o dificultat en l'eixida de sang menstrual.

També et pot interessar

stats