Les dones afectades per pròtesis mamàries defectuoses podran rebre una indemnització

És una decisió del Tribunal Suprem de França que afecta 400 dones espanyoles amb greus seqüeles

Unes 400 dones seran indemnitzades per pròtesis defectuoses

Quatre-centes dones espanyoles afectades per les pròtesis mamàries PIP rebran la indemnització aprovada pel Tribunal Suprem de França, que ha determinat la responsabilitat de l'empresa homologadora. El cas va esclatar l'any 2010 quan va eixir a la llum que una empresa francesa havia usat un gel d'ús industrial per a omplir pròtesis mamàries implantades a 400.000 dones de tot el món. À Punt Notícies han parlat amb una de les dones valencianes que ara rebrà la indemnització, que ha preferit mantindre l’anonimat. 

Encara se li trenca la veu quan relata el calvari que ha passat. Explica que ha patit molt de dolor durant tot el procés. Tot va començar perquè es notava estranya i li feia mal el pit i es notava “coses rares”, diu. Quan li feren una ecografia descobriren que tenia restes de silicona. A causa de la pròtesi defectuosa ha hagut de sotmetre’s a diverses intervencions quirúrgiques, no pot alçar pes, va estar any i mig de baixa i ha acabat permanentment incapacitada. 

Per això serà una de les 400 dones indemnitzades, perquè tretze anys després la justícia francesa ha determinat que la responsabilitat existeix i ha aprovat una indemnització que reconeix el patiment psicològic, físic i econòmic. 

L’advocada i sòcia de BCB Lex España, Rebeca Martínez afirma que el que han passat moltes d’aquestes dones “no hi ha diners que ho paguen”, i que la part del procediment que queda ara és quantificar els nivells d’afectació per a les que no han tingut més danys mèdics, perquè per a les que sí que n'han tingut se’ls ha declarat la incapacitat permanent. 

Tot apunta que hi haurà una indemnització per a les portadores que no han patit danys, mentre que les que han hagut de passar per intervencions quirúrgiques o han patit danys físics o psicològics hauran de passar per un peritatge que avaluarà cas per cas. 

El cas va esclatar el 2010. La companyia francesa va vendre un milió de pròtesis que contenien un gel de silicona no homologat. Moltes dones van patir el trencament de les pròtesis i se’ls va estendre la silicona industrial per tot el cos. Això els va causar seqüeles físiques i psicològiques que, en alguns casos, seran per a tota la vida. A més, algunes dones, han arribat a patir fins i tot casos de càncer molt greus.

La sentència del Tribunal Suprem francés obri la porta a la indemnització de desenes de milers de dones perquè al món hi ha unes 400.000 afectades.

També et pot interessar

stats