La donació d'òrgans creix un 9% entre gener i maig a la Comunitat Valenciana

L'activitat de trasplantament duta a terme pels equips dels hospitals valencians s'incrementa un 34% en els primers cinc mesos de l'any, enfront del mateix període del 2023

Un equip mèdic realitza un trasplantament / À Punt NTC
Un equip mèdic realitza un trasplantament / À Punt NTC

L'activitat de donació i trasplantament d'òrgans duta a terme pels equips de coordinació de trasplantaments hospitalaris de la Comunitat Valenciana s'ha incrementat un 9% i un 34%, respectivament, entre gener i maig d'enguany, enfront del mateix període del 2023.

D'aquesta manera, en els primers cinc mesos del 2024 s'han realitzat 132 donacions (11 donacions més) i 294 trasplantaments d'òrgans (75 trasplantaments més que el 2023), la qual cosa suposa prop de dos trasplantaments al dia.

Estes dades han sigut oferides amb motiu de la celebració del Dia Nacional del Donant d'Òrgans i Teixits, que se celebra cada primer dimecres de juny.

Increment del 24% de la donació en asistòlia

El coordinador autonòmic de trasplantaments, Rafael Badenes, ha destacat l'increment d'un 24% de la donació en asistòlia, amb catorze donacions més (72 enfront de 58) respecte al 2023.

"Estes dades han consolidat la donació en asistòlia o de pacients amb parada cardiorespiratòria controlada, després de la implantació de l'equip d'ECMO mòbil, que és el sistema de suport vital extracorpori que permet realitzar este tipus de donació", ha ressaltat Badenes.

Augmenta un 30% el trasplantament renal, un 19% l'hepàtic, un 81% el pulmonar i un 43% el cardíac

Dels 294 trasplantaments, destaca l'increment d'un 30% en trasplantament renal (159 enfront de 122 el 2023), un 19% en trasplantament hepàtic (62 enfront de 52), un 81% el trasplantament pulmonar (49 enfront de 27) i un 43% el trasplantament cardíac (23 enfront de 16). Quant al pàncrees, només s'ha realitzat un trasplantament per no haver-hi pacients en llista d'espera.

El coordinador autonòmic de trasplantaments ha qualificat estes xifres com a "històriques i de rècord" i ha reiterat "la solidaritat ciutadana".

També et pot interessar

stats