Diversos operatius de la Guàrdia Civil destapen robatoris de 163 tones de taronges en tres comarques

Un dels més quantiosos, de 8.000 quilos, el van localitzar al Puig, i altres, de fins a 11.000 quilos de taronges, a Nàquera i Bétera

 

Agents de la Guàrdia Civil, en un dels operatius en què van detectar mercaderia furtada / Guàrdia Civil
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
28 de maig 2024 - 10:32 Actualitzat: 02 de juny 2024 - 14:02

La Guàrdia Civil de València ha detingut deu de persones per, presumptament, robar més de 163 tones de taronges, a més d’altres cítrics en menor quantitat, de les explotacions del Camp de Túria, el Camp de Morvedre i l’Horta.

Els agents de l’equip Roca de la Guàrdia Civil, especialitzats en la prevenció i investigació dels delictes comesos al camp, van iniciar la investigació al Camp de Morvedre i el Camp de Túria, arran de les inspeccions que solen realitzar en els magatzems de cítrics als quals acostumen a vendre les mercaderies els llauradors.

En demanar la documentació que acredita la procedència de la fruita, es van adonar de la venda irregular de 1.600 quilos de taronges, que van quedar intervinguts pels agents. En continuar en la investigació, la Guàrdia Civil va detectar que també s’havien falsificat fins a 95 documents, que acrediten l’origen dels cítrics, per a vendre cent tones de cítrics d'origen il·lícit.

"En el document, una persona pot posar la superfície i el polígon o parcel·la que li done la gana", denuncia el llaurador José Vicente Llopis. "I no hi ha ningú per a verificar si és eixe polígon o eixa parcel·la i si jo li he donat les taronges a eixa persona o les està agafant d'on li dona la gana".

Dies després de constatar estos fets, els agents van detectar al Puig, a l’Horta Nord, un grup de quatre persones, dos d’elles implicades en els presumptes delictes esmentats, que havien furtat 8.000 quilos de cítrics.

Perquisicions posteriors van permetre localitzar també a Nàquera i Bétera dotze vendes fraudulentes de taronges per un pes total d'11.000 quilos. La Guàrdia Civil també va constatar que els autors del mateix clan familiar podien arribar a vendre fins a 6.000 quilograms de cítrics al dia de manera irregular.

Per estos fets es van detindre tres homes i tres dones, entre 30 i 52 anys, per haver introduït de manera il·legal en el mercat 111.478 quilos de cítrics. Se'ls atribueixen els delictes de pertinença a grup criminal, furt, apropiació indeguda, usurpació de l'estat civil i falsificació de document mercantil.

D’altra banda, i seguint amb les inspeccions del grup de la Guàrdia Civil especialitzat en els delictes del camp, els agents van iniciar un operatiu a Sagunt, on s’havia denunciat un robatori de 1.500 quilos de cítrics.

Diversos caixons de taronges furtades enllestits per a traure'ls del camp
Diversos caixons de taronges furtades enllestits per a traure'ls del camp / Guàrdia Civil

Després d’identificar els autors dels fets, dos homes de 40 i 48 anys, els guàrdies civils van comprovar també que els sospitosos havien fet vendes irregulars de més de 49 tones de taronja i clementina des del mes de gener d'enguany. Els dos homes van quedar detinguts per un presumpte delicte d’apropiació indeguda i falsedat documental.

Als robatoris de cítrics del Camp de Túria i el Camp de Morvedre detectats per la Guàrdia Civil, se n’afigen uns altres més denunciats a Massalfassar, Albuixec i Massamagrell, segons han confirmat fonts d’este cos policial. Este nou operatiu va concloure amb la detenció de dos persones, acusades d’haver sostret 930 quilos de taronja i més de cinquanta de llimes i altres varietats de fruita.

Els presumptes autors d’estos robatoris vigilaven els camps i, quan ningú els veia, recol·lectaven la fruita i la carregaven en un vehicle per a després fugir del lloc. Per estos fets van quedar detinguts un home i una dona, de 30 i 26 anys respectivament, per un presumpte delicte continuat de furt.

També et pot interessar

stats