Dilluns de Pasqua: dia d’esmorzar mona i volar el catxerulo

A gran part del territori, aquest dilluns es menja el dolç pasqüer de què ja gaudien els romans per a celebrar i donar la benvinguda a la primavera

L'Alcora celebra hui el Dia del Rotllo i la Romeria dels Infants / À Punt NTC

En molts municipis valencians, Dilluns de Pasqua és el gran dia per a esmorzar la tradicional mona. De bon matí, moltes famílies passen pel forn per a comprar aquesta delícia pasqüera que originalment els romans van introduir a tot Europa per a celebrar i donar la benvinguda a la primavera.

D'acord amb la tradició, s'ha d'acudir a un paratge natural per a, amb la família i els amics, dir allò d'"ací em pica, ací em cou, i ací et trenque l'ou" i entre riures —i algun plor puntual a causa de l'impacte de la closca— gaudir d'un dolç tan típic d'aquestes dates.

El canvi d'oratge per a la setmana de Pasqua ha permés no només menjar-se la mona a l'aire lliure, sinó també fer altres activitats pasqüeres com volar el catxerulo.

A Benidorm (Marina Baixa), milers de persones han celebrat aquest dilluns la tradicional trobada organitzada per l'Associació de Penyes Verge del Sofratge. Enguany, però, han acudit al parc de la Séquia Mare dilluns i no diumenge, com és costum, perquè la pluja els va obligar a ajornar el dia de mona.

També et pot interessar

stats