La diàspora colombiana torna a manifestar-se contra la repressió al seu país

Un centenar de manifestants amb missatges contra la repressió a Colòmbia marxen a València
Un centenar de manifestants amb missatges contra la repressió a Colòmbia marxen a València / À Punt NTC
Jesús Moreno
Esther García
Vicent Fenoll
15 de maig 2021 - 19:30

Per segon dissabte consecutiu, milers de colombians i colombianes residents a l'estat espanyol s'han manifestat contra la repressió i la violència que es viu al seu país. A la ciutat de València les organitzacions Revivir, Movice i la Col·lectiva de dones refugiades i exiliades han encapçalat una manifestació per a mostrar el seu suport a les reivindicacions democràtiques del poble colombià.

A les portes del consolat de Colòmbia del carrer de Tetuan vora 200 manifestants han demanat la fi de la "violència repressiva de l'Estat contra les persones que es manifesten pacíficament". Entre els participants que han acudit a la convocatòria, hi ha testimonis que denuncien la mort de persones a mans de les autoritats, en la repressió de les protestes contra la reforma tributària anunciada pel president conservador Iván Duque.

"Som el quart país amb més desigualtat del món, el segon en Llatinoamèrica, tenim huit milions de desplaçats interns i més de sis milions fora", ha lamentat Alcides Lesmes, portaveu de l'organització de la marxa a la capital colombiana. La reforma tributària proposada pel govern ha sigut l'espurna d'unes protestes que han sumat més reivindicacions com ara les garanties educatives, sanitàries i d'ocupació.

Segons ha explicat Lesmes, la crisi que viu Colòmbia "no és conjuntural, és un acumulat de fa setanta anys", que considera que s'ha agreujat tant per la pandèmia com per l'incompliment del govern de Duque dels Acords de la Pau de 2016. Les organitzacions socials colombianes denuncien que més de 40 joves han mort durant les mobilitzacions, més de 400 persones han desaparegut i milers han resultat ferides.

La repressió s'acarnissa amb les dones i les persones LGTB

La Defensoria del Poble de Colòmbia ha informat que ha rebut 87 denúncies de violència contra dones i persones LGTB durant els 17 dies de protestes. Un d'aquests casos és el d'una adolescent que es va suïcidar després de denunciar presumptes abusos sexuals sota custòdia policial.

L'ONG Temblores, que monitora la repressió policial des del 28  d'abril, ha denunciat 2.110 incidents, entre els quals destaquen 39 homicidis, 16 casos de violència sexual i 3 de violència de gènere.

També et pot interessar

stats