Cada dia una persona se suïcida a la Comunitat Valenciana

L'Estratègia Autonòmica de Salut Mental té com a objectiu disminuir un 10% les taxes de suïcidi l'any 2020.

Cada dia una persona se suïcida a la Comunitat Valenciana
Cada dia una persona se suïcida a la Comunitat Valenciana

Unes 4.500 persones intenten suïcidar-se cada any a la Comunitat Valenciana, i una persona mor cada dia per aquesta causa al nostre territori. Segons la Conselleria de Sanitat, 336 persones es van llevar la vida l'any 2016 (l'últim del que hi ha dades), fet que suposa una taxa de 6,80 casos cada 100.000 habitants. 

Tot i ser la quarta xifra més baixa d'Espanya, la Generalitat s'ha marcat com a objectiu disminuir aquesta xifra un 10% l’any 2020, dins de l'Estratègia Autonòmica de Salut Mental. 

La consellera de Sanitat, Carmen Montón, ha parlat en Les Notícies del Matí  de la nova campanya de prevenció davant del suïcidi que presenta el Consell aquest dimarts i que inclou, entre altres iniciatives, una guia destinada als mitjans de comunicació sobre com tractar aquesta causa de mort de manera responsable. 

El document s'ha elaborat de forma conjunta amb la Unió de Periodistes Valencians, la Federació de Salut Mental de la Comunitat Valenciana i el Telèfon de l'Esperança, i busca la complicitat dels mitjans per a millorar el coneixement de la població sobre aquest problema, donar alternatives d'ajuda i, sobretot, construir un nou enfocament que trenque amb l'estigma associat al suïcidi. 

Trencar amb els mites, i amb el silenci

La cobertura informativa del suïcidi i de les temptatives de suïcidi s'ha abordat històricament des de dos tipus de manifestacions públiques. La primera, i més comuna, ha sigut el silenci, una opció que contribueix a fer invisible un problema de gran magnitud. A la Comunitat Valenciana mor més gent per suïcidi que per accidents de trànsit (3.602 defuncions enfront de 1.880 al 2016). Segons l'Organització Mundial de la Salut, el suïcidi és una de les 10 primeres causes de mort: cada 40 segons, una persona es lleva la vida al món i s'estima que prop de 800.000 moren a l'any per aquest motiu. 

Aquesta invisibilització contribueix també a reforçar certs mites falsos sobre el suïcidi, com ara la creença que les conductes suïcides no es poden previndre, que només se suïciden les persones que tenen un trastorn mental o que les persones que ho intenten, ho fan "per a cridar l'atenció".

La segona manera tradicional d'abordar aquestes informacions ha sigut la sensacionalista, amb la narració de fets moltes vegades innecessaris que poden generar efectes adversos. 

Parlar pot canviar-ho tot

Per cada suïcidi consumat hi ha entre 10 i 20 temptatives. Informar sobre el suïcidi de manera adequada, responsable i potencialment útil a través dels mitjans de comunicació pot previndre la pèrdua de vides. Algunes investigacions mostren que, quan la notícia se centra en la història de persones que han superat una crisi suïcida, i es descriuen actituds positives que van facilitar aquesta superació, hi ha una associació directa i positiva amb la disminució de les taxes de suïcidi. 

Entre les recomanacions que aporta aquesta guia està la d'informar des d'una perspectiva de servei a la societat, evitar imatges i descripcions detallades del mètode o el lloc del suïcidi, o de la víctima, diversificar les fonts i parlar sempre amb experts; i tindre especial cura quan s'informa de casos de persones famoses o conegudes. 

També et pot interessar

stats