El Dia de la Salut Mental se celebra reivindicant la normalització
Els experts insisteixen en la necessitat de trencar estereotips i prejudicis en pro de la integració.
En el Dia Mundial de la Salut Mental són moltes les assignatures pendents que la societat té amb aquests malalts. L'estigmatització, els prejudicis, i, en el cas dels més joves, fins i tot l'assetjament escolar, formen part de la vida diària de moltes d'aquestes persones que reivindiquen la normalització i el trencament dels estereotips.
Com ha explicat en Les notícies del matí l'infermer especialista i director del centre de referència estatal d'atenció psicosocial del Ministeri de Sanitat a València, Yago Cebolla, en 2018 es treballa en una estratègia contra l’estigmatització social d’aquestes malalties, enfocada sobretot a la joventut.
Per a acabar amb aquest tipus de discriminacions, la societat hauria d'entendre, segons Cebolla, que ‘‘aquestes persones poden prendre decisions, poden ser productives en la societat i tenen ferramentes per a poder sentir-se com qualsevol altra persona’’, i així evitar sentiments de pena, comportaments paternalistes o que devaluen les capacitats i habilitats reals de les persones malaltes.
A més, ha reconegut que la concepció que es té dels malalts com a persones violentes és una de les principals causes d'estigmatització, i ha desmentit que aquesta creença s'ajuste a la realitat. Com ha detallat, ‘‘les dades estan ahí i diuen que el nivell de violència en les persones amb malalties mentals és menor que en la població general, i no s'ha de confondre un moment específic, en què la simptomatologia està aguditzada, amb el dia a dia’’.
Els especialistes han remarcat la importància de les campanyes de sensibilització per a aconseguir que la societat s'aprope a un model normalització de les persones amb malalties mentals i la seua integració en la societat.