El Dia de l’Orgull Boig reclama millores en el sistema d’atenció de les persones amb problemes de salut mental

El col·lectiu lluita per a fer garantir els drets de les persones neurodivergents i lluitar contra l’estigma

Pancarta reivindicativa de l'orgull boig
Pancarta reivindicativa de l'orgull boig / @orgullolocovalencia

Aquest diumenge, 29 de maig, se celebra el Dia de l’Orgull Boig mitjançant el qual es pretén conscienciar sobre l’estigma i la discriminació amb què viuen les persones amb algun tipus de problema de salut mental. 

El col·lectiu, organitzat en part al voltant de la xarxa de grups de suport mutu en salut mental (GAM València), reclama que es visibilitzen qüestions com les violències experimentades pels malalts en el sistema d’atenció i millores legals per a garantir la igualtat de drets de les persones neurotípiques i neurodivergents.

La Casa de Patraix de València acollirà al llarg de la jornada una sèrie d’activitats, entre les quals hi haurà presentacions de projectes que fan incidència en la transformació social i l’acompanyament, un espai per a compartir idees en el si del col·lectiu i un concert. 

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) recorda que una de cada quatre persones estaran psiquiatritzades en algun moment al llarg de la seua vida, una xifra que ha augmentat arran l’esclat de la pandèmia.

Què és l’orgull boig?

L’orgull boig és un moviment format per usuaris i exusuaris dels serveis de salut mental i els seus aliats. Agafa com a exemple la tasca desenvolupada per altres col·lectius, com l’LGTBI, contra l’estigma i els prejudicis presents en la societat.

El moviment reivindica la inclusió social i la igualtat de drets per a les persones amb algun trastorn o problema de salut mental i busca apropiar-se de termes utilitzats de manera pejorativa, com ara, "boig" o "malalt mental", per a eliminar les connotacions negatives que comporten.

El primer acte de l’orgull boig es va celebrar el 1993 a Toronto, sota el nom del Dia de l’Orgull de Supervivents Psiquiàtrics i va marcar un precedent històric. A la fi dels anys 90, l’Orgull Boig ja va aparéixer en diversos llocs del món, com ara el Regne Unit, Austràlia, Portugal, el Brasil o els Estats Units.

També et pot interessar

stats