Detingut a Girona un presumpte jihadista que planejava atemptar a Benidorm

El president Ximo Puig ha fet aquest dissabte una crida a la tranquil·litat

Moment de la detenció del presumpte jihadista a Girona
Moment de la detenció del presumpte jihadista a Girona / Policia Nacional
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
27 de gener 2023 - 20:49 Actualitzat: 28 de gener 2023 - 12:44

Una operació conjunta de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil ha permés detindre a Girona, en col·laboració amb l'FBI, un individu d'origen marroquí amb nacionalitat espanyola en "avançat procés de radicalització jihadista" i amb un "perfil de gran violència i agressivitat". Els investigadors han comprovat que visionava l'execució d'atemptats jihadistes a Europa. El mateix dia de la detenció, el detingut va fer cerques de com dur a terme apunyalaments i d'atemptats efectuats amb aquesta mena d'armes blanques, segons ha informat el Ministeri de l'Interior. El detingut va ingressar aquest divendres a presó.

Els investigadors dels serveis d'informació de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional han constatat que el presumpte jihadista "havia expressat el seu interés en l'adquisició d'armes per a la comissió d'un potencial atemptat a les platges de Benidorm (Marina Baixa)" i, fins i tot, havia manifestat en diversos grups de propaganda en favor del Daesh la seua pretensió d'atemptar a Espanya contra algun "objectiu individual accessible associat als governs espanyol o marroquí o bé a interessos jueus".

Puig crida a la tranquil·litat

El president de la Generalitat, Ximo Puig ha agraït en declaracions en À Punt Notícies el treball de les forces seguretat, "ho estan fent bé i compten amb tot el suport de la Generalitat". En aquesta línia, el cap del Consell ha afirmat que "no cal generar una situació d'intranquil·litat" que "no ajuda en absolut" al desenvolupament de la tasca dels cossos de seguretat.

Primera operació després de l'atac a Algesires

Es tracta de la primera operació de la qual informa el Ministeri de l'Interior després de l'atac mortal amb un matxet a Algesires (Cadis), que s'investiga per delictes de terrorisme. Fonts de la lluita antiterrorista subratllen que l'arrestat a Girona respon al "perfil d'un violent inestable". També destaquen que comptava amb manuals sobre l'ús d'armes i explosius i que l'operació s'ha precipitat davant la seua determinació de cometre alguna acció criminal.

En l'arrest a Girona han participat agents de la Comissaria General d'Informació de la Policia Nacional i de la Prefectura d'Informació de la Guàrdia Civil. S'ha dut a terme sota la direcció del Jutjat Central d'Instrucció número 2 i de la Fiscalia de l'Audiència Nacional.

Amb perfils actius en diferents xarxes

El Ministeri de l’Interior afig que el detingut mantenia perfils actius en diferents plataformes de xarxes socials i accedia al web profund per a afavorir els propòsits terroristes. D'aquesta manera, utilitzava internet per a mostrar suport actiu en favor de l'organització terrorista Daesh i obtindre manuals amb els quals acte capacitar-se en l'ús d'armes i explosius, així com l'adquisició d'armes.

Durant la investigació conjunta ha destacat la cooperació internacional, on el servei estatunidenc (FBI) ha exercit un rol "imprescindible" per a la identificació i neutralització d'aquest presumpte terrorista. Durant la pràctica de les diferents diligències, el detingut ha mostrat desconfiança i repulsa altiva cap als agents participants. Després de la detenció, els agents han procedit amb l'execució de diversos registres associats al detingut, a fi de recopilar les evidències de les seues activitats, per a esclarir completament els fets investigats.

També et pot interessar

stats