Detingudes tretze persones per passar la ITV de manera fraudulenta a vora 5.000 vehicles en dos anys

La xarxa, en la qual estaven implicats el personal de les ITV, tallers i establiments de compravenda de turismes, utilitzava les estacions de Crevillent i de Santomera (Múrcia)

La xarxa havia passat, de manera il·lícita, la ITV de vora 5.000 turismes / Policia Nacional

Passaven la ITV, la inspecció tècnica de vehicles, de forma fraudulenta, fins i tot de cotxes amb deficiències evidents. És el que feia una xarxa criminal que operava a Crevillent i que la Policia Nacional ha desmantellat. La xarxa, que liderava un resident en aquest municipi del Baix Vinalopó, estava vinculada a empreses de compravenda de vehicles i utilitzava els punts d'ITV de Crevillent i Santomera, a la Regió de Múrcia, per a passar aquestes inspeccions a vehicles provinents de tot Espanya. La policia calcula que, en dos anys, vora 5.000 vehicles han pogut passar la ITV de manera il·lícita. Tretze persones, entre elles personal de les estacions d'ITV implicades, han quedat detingudes.

El principal sospitós vivia a Crevillent i era l'intermediari entre les empreses de compravenda de vehicles de segona mà i importació, tallers de la zona i les estacions d'ITV implicades. Segons fonts policials, s’encarregava de supervisar les inspeccions fraudulentes dins de la mateixa estació d'ITV i de revisar els documents. “Va arribar, fins i tot, a tindre connexions amb propietaris de vehicles particulars amb deficiències, als quals cobrava per a aconseguir un resultat positiu en la inspecció del vehicle en l'estació”, apunten des del cos policial.

De fet, una de les sospites més evidents amb què es van trobar els agents que van iniciar la investigació, va ser la d’un vehicle que van interceptar. Quan van parar el conductor, donat “el mal estat visible” del turisme, el van acompanyar fins a la ITV d’Elx, per a sotmetre’l a la revisió. Aquesta inspecció va concloure que el vehicle presentava quinze fallades greus diferents. “Amb tan sols un d’ells no hauria de passar la inspecció”, matisen des de la Policia Nacional.

La investigació oberta pels agents van revelar que hi havia una “estreta” col·laboració entre el principal investigat i empreses de compravenda de vehicles de Crevillent. Aquestes empreses adquirien vehicles amb deficiències greus o sense la documentació necessària per a matricular-los a Espanya i vendre’ls després.

El principal investigat va estar implicat en aquestes tasques il·lícites durant, almenys, dos anys. En aquest temps, s’estima que aproximadament 5.000 vehicles es van sotmetre a ITV fraudulentes, amb el consegüent risc per a la seguretat viària, com apunten des del cos policial.

L’operació ha conclòs amb tretze arrestats, set d’ells treballadors de la ITV —directors tècnics, enginyers i tècnics especialitzats—, i amb edats compreses entre els 32 i els 68 anys. Diversos arrestats comptàvem amb antecedents penals.

A més de les detencions, la Policia Nacional va decomissar 9.000 euros en efectiu, documentació vinculada als delictes investigats i una màquina encunyadora de matrícules. En l’operatiu, també es van inspeccionar 200 vehicles que estaven als establiments de compravenda i alguns d’ells van quedar immobilitzats per falta de documentació.

Tots els detinguts enfronten càrrecs que van des de pertinença a organització criminal, delictes contra l'Administració pública, falsedat documental fins a delictes contra la seguretat viària, incloent-hi estafa al gerent del taller investigat.

També et pot interessar

stats