Detenen la parella de la dona assassinada a Elx d'un tir al cap després d'atrinxerar-se en una vivenda

L'home, de 21 anys, estava amagat i armat amb un fusell d'assalt a casa d'una exparella amb qui tenia una filla en comú i retenia quatre ostatges. L'operació policial s'ha saldat sense cap persona ferida

El detingut a Elx arribant a dependències policials
El detingut a Elx arribant a dependències policials / À Punt

Agents de la Policia Nacional d'Elx han detingut aquest dijous de matinada la parella de la dona assassinada d'un tir al cap el passat dia de Nadal en un pis del barri dels Palmerars, en aquesta ciutat del Baix Vinalopó. L'home, de 21 anys, ha sigut arrestat després d'atrinxerar-se armat amb un fusell d'assalt en un habitatge de la mateixa localitat, on vivia una altra exparella amb la filla de 18 mesos que tenien en comú. Cap d'elles es trobava en el pis en el moment dels fets, però el presumpte homicida havia pres com a ostatges quatre persones més abans que hi arribaren les forces de seguretat, que ha rebut amb diversos tirs.

L'operació policial s'ha saldat sense cap persona ferida i els agents han aconseguit evacuar les tres dones i l'home que el presumpte homicida tenia retinguts. Després d'una primera negociació i d'activar el protocol d'incidents crítics, la Policia ha pogut desarmar i detindre'l sense causar danys personals. Al jove, que la Policia ha qualificat de "delinqüent potencialment perillós", li han intervingut una pistola de nou mil·límetres Parabellum i un subfusell d'assalt  AK-47 o kalàixnikov, segons han detallat representants del cos en una roda de premsa posterior per a informar de l'operatiu. També portava dos bosses carregades amb munició per a les dues armes, fet que per a la Policia indica que tenia intenció d'emportar-se la seua filla.

El suposat autor de l'últim crim masclista confirmat a la Comunitat Valenciana no tenia denúncies per violència de gènere, però sí antecedents per altres delictes. Entre d'altres, una agressió violenta fa poc més d'un any a un altre individu durant una baralla, a qui va tallar el coll i quasi va estar a punt de matar, en un acte en el qual la Policia va fer un ús "desmesurat" de la força.

Estava en cerca des del dia 25 de desembre, quan presumptament va matar la parella, Yolanda Martínez, d'un tir al cap a la casa on ella residia. La vivenda s'ubicava al barri dels Palmerars d'Elx, una zona d'atenció social preferent per baixos recursos. La dona assassinada va deixar dos orfes, menors d'edat: un xiquet de deu anys i una xiqueta de tres. S'ha convertit en la víctima mortal número 43 a les mans de la parella o exparella durant l'any 2021 en tot Espanya, i la que fa 1.125 des que es van començar a recopilar dades sobre els assassinats per violència de gènere el 2003.

El comissari en cap de la Policia Nacional d'Elx, Pedro Montore, ha indicat que la previsió és que l'home passe a disposició judicial dissabte. El jutjat d'instrucció número 5 d'Elx ja ha decretat el secret de les actuacions.

Immediatament després del crim del passat dissabte, la Policia Nacional va establir un dispositiu per a localitzar el suposat assassí i, per a això, contactaren amb una parella anterior amb qui tenia una filla de 18 mesos. Després de prendre-li declaració, els agents confirmaren que aquesta dona també havia sigut víctima d'agressions per part del detingut, encara que mai va interposar cap denúncia. De forma preventiva es va activar el protocol per risc extrem que fora atacada novament, per a donar-li protecció integral, tant a ella com a la menuda, amb custòdia 24 hores. La Policia les va traure del pis en què residien abans que arribara el pare buscant-les, ja aquest dijous, i ambdues es troben en un parador segur.

Ha sigut una telefonada de l'àvia de la menuda, i mare de l'exparella, la que ha alertat les autoritats que l'individu havia entrat per la força en aquest habitatge vora les cinc de la matinada. De seguida s'ha activat el protocol d'actuació davant d'incidents crítics i s'ha desplegat un ampli dispositiu policial entorn de la casa, on estava atrinxerat l'home amb tres dones i un home que hi havia dins. La ràpida i "exemplar" actuació de les forces de l'ordre ha evitat que hi haguera més víctimes, segons ha destacat la subdelegada del govern espanyol a Alacant en la roda de premsa posterior.

Responsables de la cúpula policial han informat que els moments més crítics de l'operatiu s'han allargat vora vint minuts i que la detenció s'ha dut a terme poc després sense danys personals perquè el jove "s'ha vist totalment acorralat" pels agents. La investigació sobre els fets continua en marxa i ara les autoritats tracten d'aclarir si el suposat homicida ha comptat amb algun tipus d'ajuda aquests dies mentre ha estat en parador desconegut.

També et pot interessar

stats