Detenen dos persones per robar amb tortures 99.000 euros en criptomonedes a Cullera

La Guàrdia Civil de València ha emés onze ordes internacionals de crida i cerca

Brides, guants i restes de sang de les tortures
Brides, guants i restes de sang de les tortures / Guàrdia Civil

La Guàrdia Civil de València ha detingut dos persones i ha emés onze ordes internacionals de crida i cerca per la implicació en una detenció il·legal i posterior tortura de víctimes, a les quals van forçar a transferir criptomonedes per un valor pròxim als 99.000 euros.

Els fets es van produir durant una festa privada en un xalet d'una exclusiva urbanització de Cullera (Ribera Baixa) a l'agost de l'any passat i van continuar en un altre habitatge de València.

La matinada del 22 d'agost del 2023, van requerir agents de la Guàrdia Civil per a investigar la desaparició d'un ciutadà de nacionalitat ucraïnesa, del qual es desconeixia el parador. Havien perdut la pista d'este individu després d'haver acudit a un xalet de luxe on se celebrava una festa privada durant tot el cap de setmana.

La festa la va organitzar un altre ciutadà ucraïnés que va llogar una vil·la en una exclusiva urbanització de Cullera. Va convidar dos joves compatriotes amb un alt poder adquisitiu que resideixen a València.

Segons ha informat la Guàrdia Civil este dimecres, els joves es dediquen a invertir en criptomonedes. Un d'ells va acudir a la festa acompanyat per un amic rus que estava ocasionalment de visita a Espanya, però l'altra víctima finalment va decidir no acudir a l'esdeveniment.

Després de la celebració, quatre encaputxats van assaltar el xalet i van localitzar el jove ucraïnés i l'amic rus en les respectives habitacions.

Els van lligar amb brides, els van emmordassar amb cinta americana i els van anul·lar la visió amb fundes de coixí. A continuació, els van torturar fins que van proporcionar les claus d'accés als criptomoneders, d'on els assaltants van aconseguir transferir criptomonedes per valor de més de 107.000 dòlars (vora 99.000 euros).

Al mateix temps, un segon grup de quatre persones van accedir al domicili de les víctimes a València i es van emportar contra la seua voluntat un altre amic que estava de visita a Espanya.

El grup d'assaltants del domicili de València va obtindre un altre dispositiu per a l'accés a les criptomonedes i va intentar localitzar el segon jove ucraïnés que no va acudir a la festa per a obtindre les claus d'accés als seus moneders virtuals.

El jove va començar a sospitar de l'estranya desaparició del seu amic i, al seu torn, tampoc podia contactar amb el que estava en la festa de Cullera, per la qual cosa va denunciar les desaparicions.

Entre el denunciant i les patrulles van aconseguir localitzar el xalet, però els assaltants ja havien fugit, igual que les víctimes. Al lloc estava l'encarregat de netejar l'escena, que va fingir ser una víctima més lligant-se amb brides.

Durant el matí van localitzar a Cullera les dos víctimes de l'assalt al xalet i, posteriorment, trobaren el tercer al domicili de València on va arribar després que els autors l'abandonaren a la carretera l'altura de Sollana (Ribera Baixa).

Després d'auxiliar-los, van requerir assistència mèdica. Una de les víctimes presentava signes d'agressió violenta i, fins i tot, li havien arrancat una ungla, per la qual cosa el van traslladar a l'hospital, on va estar ingressat diversos dies a l'UCI.

Gràcies a la inspecció ocular feta pels agents, van poder identificar el comerç on els autors van adquirir els objectes per a l'assalt i la tortura de les víctimes. Així, van identificar huit homes i tres dones que van fer de ganxo, tots ells de nacionalitat ucraïnesa, que van viatjar expressament des de diversos països europeus a Espanya per a executar el robatori i que van fugir junts l'endemà dels fets.

Col·laboració de l'Europol i autoritats ucraïneses

L'èxit en la tasca d'identificació va ser fruit de la col·laboració i intercanvi d'informació a través d'Europol, així com amb les autoritats ucraïneses, gràcies a la qual es va poder constatar que algun ja tenien antecedents al seu país d'origen.

També va col·laborar el Grup de Ciberintel·ligència Criminal de la Unitat Tècnica de Policia Judicial a Madrid, que va obtindre informació "de vital importància" per a conéixer la destinació de part de les criptomonedes.

Els agents de la Guàrdia Civil de València van detindre l'organitzador de la festa i també la falsa víctima, dos homes de 43 i 44 anys de nacionalitat ucraïnesa.

A més, a la vista del resultat de la investigació, l'autoritat judicial va emetre les pertinents ordes internacionals de crida i cerca contra la resta d'implicats en els fets, als quals els atribueixen dos delictes de detenció il·legal, un de robatori amb violència i un altre de pertinença a grup criminal. S'ha fet càrrec del cas el jutjat de primera instància i instrucció número 3 de Sueca.

També et pot interessar

stats