Detecten nous casos de l'MHE en vaques dels Ports i el Baix Maestrat

La coneguda com a malaltia hemorràgica no és contagiosa ni perillosa per als humans, però pot causar la mort dels animals

Vaques en un prat / À Punt NTC

Detectats a la Comunitat Valenciana nous casos de l'MHE, coneguda com la malaltia hemorràgica, que afecta especialment vaques i cèrvids. Al cas detectat a finals d'agost en tres cérvols de la Vall d'Aiora ara se'n sumen nous als Ports i el Baix Maestrat. 

Els primers casos s'han detectat en vaques a les comarques dels Ports i el Baix Maestrat, que s'afigen als tres exemplars de cérvol de la Vall d'Aiora detectats a finals d’agost. Aquest virus, que es transmet per la picada d'un mosquit, va entrar a Espanya al novembre i té els ramaders preocupats perquè pot arribar a ser mortal.

La malaltia afecta pràcticament tot Espanya, només se'n deslliuren les províncies de Barcelona i Girona, a Catalunya, i les illes Balears i Canàries, segons el veterinari Javier Balado.

Però malgrat que l'alerta no és contagiosa i es pot menjar la carn sense problemes, es detecta amb facilitat i es pot combatre amb antitèrmics i antiinflamatoris. Els primers símptomes que es poden observar en els animals són que van molt rígids i els costa caminar, i que presenten febra, indica el veterinari de Rumicas Manuel García.

Tot i els tractaments, sí que pot provocar la mort de l'animal, cosa que preocupa al sector ramader. Algunes de les mesures que han pres han sigut desinsectar els animals per a reduir la possibilitat que els piquen mosquits contagiats. 

Arran d’aquesta situació, la Conselleria d'Agricultura ha reforçat les mesures d'actuació zoosanitàries desinsectant els animals i portant els sospitosos d’estar contagiats al veterinari. També s'ha demanat al Ministeri d'Agricultura que s'establisca una estratègica nacional per a erradicar la malaltia.

També et pot interessar

stats