Detectada una medusa de la Xina a l’embassament de Tous

L’animal, que també està a pantà de Benaixeve, no és nociu per als humans però sí que pica

Embassament de Tous / À Punt NTC

Dins d'un context de canvi climàtic, cada vegada augmenten més les espècies exòtiques que s'adapten al nostre territori. De fet, fa poc s'ha detectat una medusa originària de la Xina a l'embassament de Tous (Ribera Alta). Una espècie poc estudiada i amb molt poques cites a la geografia valenciana, però que ja ha colonitzat més embassaments d'Europa.  

L'embassament de Tous és un dels més grans de la Comunitat Valenciana i dins de l'aigua és fàcil trobar carpes o lluç de riu. Però no és tan habitual veure aquesta medusa d'origen asiàtic, tot i que sí que està present en moltíssims embasaments de la península Ibèrica i altres parts d’Europa. La primera vegada que es va trobar a Europa va ser al Reial Jardí Botànic de Londres.

Exemplar de la medusa originària de la Xina trobada en l'embassament de Tous
Exemplar de la medusa originària de la Xina trobada en l'embassament de Tous

Roberto Olmos és un dels primers pescadors que se les va trobar, i ha explicat a À Punt que són menudes —d’un diàmetre aproximat al d’una moneda de dos euros i una longitud d’uns deu centímetres— i que es desplacen en grups. I no és l’únic, altres pescadors també les han vistes en zones amb l’aigua molt transparent. 

Avançada la tardor, la medusa ja no es deixa veure en la superfície perquè el seu cicle vital està molt unit a la presència d'aliment, en aquest cas del zooplàncton, i la temperatura de l’aigua, segons el professor del màster d’Ecotoxicologia de la Universitat de València (UV), Borja Mercado. La seua presència, afirma, pot afectar a les espècies autòctones o el creixement de les futures poblacions perquè es mengen les seues larves. 

Mercado és autor d'una tesi doctoral sobre hidrozous, un grup al qual pertany aquesta medusa asiàtica, i afirma que no és perjudicial per als humans, però que sí que pica. I, en funció de la sensibilitat de la pell amb què entra en contacte, fa més mal o menys.

A més de Tous, està espècie exòtica ha sigut detectada en més punts de la Comunitat Valenciana com ara l’embassament de l’Arquillo de San Blas (Terol), que malgrat no estar geogràficament a la Comunitat Valenciana sí que pertany a la demarcació de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX). Aquest és un embassament amb molt ús lúdic, per la qual cosa és molt fàcil que es transporte a un altre enclavament, explica la cap de qualitat d’aigües de la CHX, Concha Durán. A més, també està present en l’embassament de Benaixeve. De moment, confirma Durán, no s’ha detectat un impacte ecològic directe sobre la resta de la fauna d’aquests embassaments. 

Com altres espècies exòtiques, tot indica que la medusa asiàtica s'ha expandit pel món transportada per aus, en plantes d'aquari o com a passatgera involuntària d'alguna embarcació.

També et pot interessar

stats