Brussel·les detecta una recuperació de les poblacions de peixos al Mediterrani encara que la mortalitat continua alta

Demana, en eixe context, als països comunitaris "esforços continus" per al restabliment de les espècies i els ecosistemes

Un pescador, el golf de León, en arxiu
Un pescador en arxiu / MAXIMEGR

Les poblacions de peixos al Mediterrani i el mar Negre s'estan recuperant "lentament", segons ha assegurat hui la Comissió Europea, que en tot cas ha advertit que la mortalitat és encara "massa alta". Per això, ha demanat "esforços continus" per al restabliment de les espècies i els ecosistemes. Brussel·les s'ha pronunciat així en una comunicació adoptada hui sobre pesca sostenible a la Unió Europea, que analitza la situació i inclou orientacions per al 2025.

En el cas del Mediterrani i el mar Negre, Brussel·les ha reconegut que la mortalitat de la pesca es troba en el menor nivell, però també ha dit que encara se situa un 20% per damunt de la taxa de sostenibilitat recomanada. "Es necessita un major compromís i esforços continus per a permetre que les espècies i els ecosistemes clau es recuperen per complet", ha resumit la CE en un comunicat.

En termes generals, la Comissió considera que la sostenibilitat dels caladors de la Unió Europea continua millorant "de manera gradual" i menys poblacions pateixen sobrepesca. "Al mateix temps, calen més esforços per a garantir la resiliència del sector de la pesca i la sostenibilitat a llarg termini d'espècies clau en totes les conques marines", ha dit Brussel·les.

El canvi climàtic afecta les comunitats pesqueres

El document de la CE, així mateix, mostra que les comunitats pesqueres continuen estant afectades pel canvi climàtic, la qual cosa condueix a "incerteses a causa de la disponibilitat cada vegada menor de les poblacions de peixos de les quals depenen per al seu manteniment". "Este és el cas també de les comunitats dependents de poblacions sobreexplotades", diu Brussel·les.

"A més, la pesca il·legal, no declarada i no regulada té un impacte sobre l'accés dels pescadors a recursos suficients. Es necessiten més esforços per a combatre-la, i garantir així el compliment de les mesures de conservació i control, incloses aquelles que impliquen els països no pertanyents a la UE", ha afegit.

L'executiu comunitari té previst presentar més endavant les seues propostes sobre possibilitats de pesca per a l'any 2025 a l'Atlàntic, el Mediterrani, el Bàltic i el mar Negre.

També et pot interessar

stats