L’augment de la tonyina i del dofí fa minvar la captura d’altres espècies

En compte de buscar el menjar, esgarren les xarxes i furten als pescadors

Barca de tresmall arribant al port d'Altea / À Punt

Els pescadors de la Marina Baixa exigeixen ampliar la quota de pesca de tonyina. Asseguren que l’augment de la població d’aquesta espècie i la proliferació de dofins a la costa ha provocat una minva important en les captures d'altres espècies. Parlen, inclús, d’una plaga d’aquestes dues espècies protegides al Mediterrani de la qual no poden lliurar-se ni canviant la ubicació de les barques ni usant aparells d’emissió d’ones sonores.

Els que es dediquen al tresmall són els més afectats per la situació, i asseguren que les captures s’han reduït a la meitat, o més. Així ho ha dit en À Punt l’armador d’Altea Pablo Marqueño, explica que els dofins cada vegada són més nombrosos perquè, com que són una espècie protegida, s’han fet els amos. "Els pares ensenyen els fills, i així anem”, indica. També assenyalen la superpoblació de tonyina, que ha deixat de migrar i està present a les nostres aigües tot l’any. I s’alimenta del que furta de les xarxes dels pescadors valencians. 

Antonio Ferrer, patró major de la confraria de pescadors d’Altea, demana que els deixen poder pescar-la i vendre-la, perquè estan agafant l’hàbit, em compte de buscar l'aliment, d'esgarrar les xarxes dels pescadors per a menjar-se els peixos. “La tonyina és com el porc senglar: s’ho menja tot, ho destrossa tot”, afirma. 

Les veus expertes confirmen el problema que, segons diuen, s’agreuja al voltant de les piscifactories. Gabriel Soler, director de l’Institut d’Ecologia Litoral, indica que si hi ha una xicoteta fuga dels pinsos que hi utilitzen, pot atreure altres peixos de fora que, al seu torn, atraguen depredadors. 

També et pot interessar

stats