La detecció precoç, clau en el Dia Mundial contra la SIDA

Només es necessiten deu minuts amb les proves ràpides per a saber si una persona és seropositiva o no

Aquest divendres se celebra el Dia Mundial contra la SIDA / À Punt NTC

El 43% dels nous casos de VIH detectats a la Comunitat Valenciana es van conéixer per un diagnòstic tardà. En un 23% dels casos, la malaltia es presentava en una situació molt avançada. En el Dia Mundial contra la SIDA que se celebra aquest divendres, les associacions i el món sanitari destaquen la importància de la prevenció precoç. 

De fet, només es necessiten deu minuts amb les proves de detecció ràpides per a saber si una persona és seropositiva o no. Hui han tret moltes d'aquestes proves al carrer per a animar la població a participar-hi. A la Comunitat Valenciana, el nombre de casos nous supera el mig miler, i s'ha incrementat en quasi un centenar en només un any. El contagi per transmissió sexual continua estant darrere en un alt percentatge, que afecta també els col·lectius més vulnerables. 

Des de les associacions fan una crida a les institucions per a implementar més recursos en la prevenció, la informació i el diagnòstic. Assenyalen que cal posar a l'abast de la població els tests a les farmàcies o altres centres, com també educar a les escoles. “La prova és una ferramenta preventiva fonamental, i és important que quan hi ha un cas positiu s’ha de tractar immediatament”, afirma el portaveu del Comité Antisida de la Comunitat Valenciana i membre de Calcsicova, José Canales.

Lola i Dominique conviuen amb el VIH des de fa més de 35 anys. Són supervivents de la malaltia, però reconeixen que l'estigma de la societat encara és una barrera per a la integració. “Ser dona en un món masclista és discriminatori, però ser dona amb VIH encara ho és més”, assegura Dominique. Donar visibilitat a la SIDA és cosa de tots, i no només de qui la pateix.

També et pot interessar

stats