Destapen a València una xarxa de contrabans de gasos contaminants

L'empresa tornava a envasava els gasos refrigerants perillosos i els exportava a Panamà.

Destapen a València una xarxa de contrabans de gasos contaminants
Destapen a València una xarxa de contrabans de gasos contaminants

Agents del Servei de Protecció de la Natura de la Guàrdia Civil (Seprona) han destapat el frau d'una empresa valenciana que es dedicava al contraban de gasos refrigerants prohibits pel seu efecte perjudicial sobre la capa d'ozó. L'operació, coordinada a nivell internacional per Europol, ha saldat amb la imputació de deu persones vinculades amb aquest contraban il·legal de substàncies que esgoten la capa d'ozó.

Segons fonts de la Guàrdia Civil, l'empresa valenciana es dedicava a la comercialització i distribució de gasos refrigerants i a la gestió irregular d'aquells que havien de ser destinats directament a la seua eliminació a través d'un gestor actualitzat. En l'operació, que es va iniciar a finals de 2017, s'ha descobert l'exportació il·legal a Panamà d'unes 10 tones de gas HCFC-22 (R-22) que procedien de la seua gestió com a residu perillós, la comercialització del qual hauria suposat un benefici econòmic entre mig milió i un milió d'euros i l'emissió de quasi 17.000 tones de CO² a l'atmosfera.

Va ser la Subdirecció General de Qualitat Ambiental del Ministeri de Transició Ecològica la que va alertar d'una presumpta exportació de gas refrigerant R-22 regenerat de manera irregular amb destinació a Panamà. 

En les investigacions, en què ha col·laborat el Ministeri per a la Transició Ecològica i la Generalitat, es va descobrir que aquesta empresa havia eludit el seu deure d'informar la Comissió Europea al voltant de les exportacions efectuades i també de l'emmagatzematge dels gasos i de la seua destrucció o eliminació. Per contra, es van tornar a envasar i es van exportar com a regenerats sense el registre documental necessari.

Des de l'any 2010 està prohibit l'ús i la introducció de substàncies que exhaureixen l'ozó i al gener del 2015 es van prohibir al territori de la Unió Europea els hidroclorofluorocarburos (HCFC) en qualsevol dels seus estats (pur, reciclat o regenerat).

També et pot interessar

stats