El despoblament, una problemàtica complexa que afecta especialment les comarques de l'interior
'La qüestió' ha tractat en profunditat aquesta temàtica i també hem parlat de la Cimera del Clima de Madrid i de les víctimes del franquisme.
El tema central del programa La qüestió d'aquesta setmana ha sigut el despoblament. Dels 542 municipis valencians, al voltant de 215 tenen menys de mil habitants. No tots tenen el mateix risc de despoblament, però molts estan en perill de desaparéixer. Des de Castell de Cabres s'ha plantejat com és viure en un poble on tots els veïns junts no arriben al nombre de persones que es reuniran per Nadal al voltant d'una taula. En l'entrevista a Fèlix Frau, alcalde de Tollos, s'han exposat les mesures que ha pres el municipi per a aturar el despoblament. Al llarg de les seues intervencions Frau ha destacat que un dels majors problemes afegits al despoblament és que les ajudes de l'administració no arriben en temps i forma.
Per a exposar La problemàtica, al plató s'ha analitzat el mapa del despoblament de la Comunitat Valenciana. Hi destaca el perill de comarques com el Baix Maestrat, el Camp de Túria o la Plana d'Utiel-Requena. Per províncies, Castelló és la part del territori que més pateix el risc de despoblament. Catorze són els municipis valencians més despoblats que, com es pot veure, es reparteixen arreu del territori: Tollos, Famorca, Sempere, Carrícola, la Pobla de Sant Miquel, la Font de la Reina, Vallibona, Palanques, Villores i Castell de Cabres. Per a aclarir quines mesures s'estan prenent des de l'administració s'ha comptat amb Jeannette Segarra, directora general de l'Agenda Antidespoblament, qui ha parlat de la gran diferència de necesitats que hi ha en cadascun dels pobles que el pateixen.
L'envelliment és un altre problema que se sol afegir al despoblament. Sobre aquest tema, s''ha realitzat una connexió amb Xodos per a parlar amb Eden, el jove que es va convertir en viral després del seu pas pel programa d'À Punt Mèdia Inoblidables. El jove ha realitzat una intervenció plena de carisma i ha reafirmat el seu desig perquè els pobles no es buiden mai.
Sari García ha tractat la importància de mantenir obertes les escoles en aquests pobles. Des del CRA d'Agres s'han exposat quines iniciatives porta avant el municipi per a evitat la fugida d'habitants. El tema també és una de les preocupacions de les associacions que tracten de donar resposta al despoblament. Per això s'ha connectat amb Joan Garcés, de la plataforma Almedíxer Viu per a saber quina és la problemàtica de la comarca de l'Alt Palància.
Cimera del clima de Madrid
La qüestió també s'ha acostat a la Cimera del Clima de Madrid (COP25), un esdeveniment que, abans de ser desplaçat a Madrid per les protestes a Xile, es va valorar que no se celebrara. A banda de la qüestionable rellevància de la cimera, sí que s'han tractat dos assumptes rellevants. El primer és el desenvolupament de l'article 6 de l'Acord de París, que regula l'intercanvi d'emissions de gasos contaminants entre països. La segona gran qüestió té un vessant més polític: fins on estan disposats a arribar els estats?
Fossa 113
Per últim, en La qüestió d'aquesta setmana hem parlat amb Santi Vallés, president de l'Associació de Familiars de Víctimes del Franquisme de la Fossa 113 de Paterna. Amb ell hem analitzat el desig de justícia de l'associació i de tots els seus anys de lluita. A més de l'entrevista, el cas serà tractat en la televisió d'À Punt el dissabte 14 amb l'estrena del documental 113. Serà a les 21:50 hores dins de l'espai Zoom, de documentals d'À Punt.
En el programa han col·laborat tres periodistes amb la intenció de fer les qüestions pertinents: José Sierra, expert en medi ambient, aigua i energia; Isabel Olmos, subdirectora de Levante-EMV, i David Segarra, periodista i documentalista.