Desenvolupen tres molècules que milloren l’eficàcia dels antibiòtics actuals

La necessitat de disposar de nous antibiòtics que puguen atacar els bacteris que s’han fet resistents ha empentat al personal investigador de l’IBEC a dissenyar noves funcionalitats per a antibiòtics

Descomposición de la membrana en una estructura similar a una vesícula en Pseudomonas aeruginosa tratada con ciprofloxacina
Descomposició de la membrana en una estructura similar a una vesícula en 'Pseudomonas aeruginosa' tractada amb ciprofloxacina / IBEC

Un equip d’investigació de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) han dissenyat i desenvolupat un complex format per tres molècules que millora l'eficàcia dels antibiòtics actuals i obri la porta a nous tractaments antimicrobians.

Aquesta investigació, dirigida per Eduard Torrents, no soles ha aconseguit millorar antibiòtics coneguts perquè siguen més eficaços, sinó que n'ha millorat l'estabilitat i reduït la toxicitat.

La necessitat de disposar de nous antibiòtics que puguen atacar els bacteris que s’han fet resistents ha empentat al personal investigador de l’IBEC a dissenyar noves funcionalitats per a antibiòtics ja coneguts o en desús per toxicitat.

Durant la investigació, han comprovat que el nou complex que han creat intensifica la interacció del fàrmac amb les membranes dels bacteris i augmenta la biodisponibilitat a l'interior cel·lular, i així millora l'eficàcia antimicrobiana i el perfil de seguretat.

"L'alliberament es produeix de forma més controlada i permet que, amb menys quantitat, tinga major efectivitat. Per tant, el tractament resulta menys tòxic per a l'organisme", ha assegurat Torrents.

"El nostre sistema de redisseny podria reduir la toxicitat o augmentar la capacitat de penetració de molts fàrmacs antibiòtics que s'han usat durant dècades i que estan en desús", ha afegit el líder de la investigació, que remarca que, d'aquesta manera, "podríem aprofitar el que ja tenim i donar-li un nou ús, millorar-lo, per a aconseguir els tractaments antimicrobians eficaços que necessitem amb urgència".

L'investigador ha opinat que s'han de fer més estudis per a explorar totes les possibilitats disponibles i aconseguir un augment de la biodisponibilitat de fàrmacs ja coneguts, incloent-hi la capacitat per a desenvolupar efectes en ceps que actualment són resistents als antibiòtics tradicionals.

També et pot interessar

stats