Descobreixen per què algunes persones no recuperen l'olfacte després de passar la covid

El virus provoca una agressió immunitària continuada que fa decréixer les cèl·lules nervioses de l’olfacte

Imatge d'arxiu d'una dona amb mascareta intentant sentir l'olor d'una flor
Imatge d'arxiu d'una dona amb mascareta, que intenta sentir l'olor d'una flor / Europa Press

Un grup de científics estatunidencs ha descobert aquest dimecres per què algunes persones no recuperen el sentit de l'olfacte després d'infectar-se del virus SARS-CoV-2, que provoca una agressió immunitària continuada que fa decréixer la quantitat de cèl·lules nervioses olfactives.

La trobada, publicada en la revista Science Translational Medicine, explica per fi com té lloc un problema que afecta milions de persones en tot el món, i també fa llum sobre les possibles causes d'altres símptomes prolongats de la covid-19: fatiga generalitzada, dificultat per a respirar o falta de concentració, que, segons els investigadors, podrien estar desencadenats per mecanismes biològics similars.

Un equip de la Universitat de Duke ha sigut l’encarregat de la recerca, amb l’investigador Bradley Goldstein com a autor principal, i el suport de científics de Harvard i de la Universitat de Califòrnia-San Diego. Han analitzat mostres olfactòries arreplegades de 24 biòpsies, entre altres les de nou pacients amb pèrdua persistent d'olfacte. L'anàlisi va mostrar una infiltració generalitzada de cèl·lules T que participaven en una resposta inflamatòria en el teixit del nas en què estan les cèl·lules nervioses de l'olfacte.

L’anàlisi també ha indicat que el procés inflamatori persisteix després de la infecció i que el nombre de neurones sensorials olfactòries es redueix, possiblement a causa del mal sofrit pel delicat teixit a causa de la inflamació persistent. Goldstein explica que "els resultats són sorprenents. Sembla una espècie de procés autoimmune dins del nas". El científic creu que saber quines zones estan danyades i quins tipus de cèl·lules estan implicades és clau per a començar a dissenyar tractaments.

A més, l'equip considera encoratjador que les neurones semblen mantindre una certa capacitat de reparació fins i tot després de l'atac immunitari. "Tenim l'esperança que la modulació de la resposta immunitària anormal o dels processos de reparació en el nas d'aquests pacients puga ajudar a restablir, almenys en part, el sentit de l'olfacte", ha assenyalat.

També et pot interessar

stats