Descobert l'aqüeducte de l'antiga Allon, la ciutat romana de la Vila Joiosa

La troballa d'un veí, de gran importància per a la Vila Joiosa, confirma la hipòtesi del Servei Municipal d'Arqueologia

Restes del aqüeducte trobat a la Vila Joiosa
Restes de l'aqüeducte trobat a la Vila Joiosa / Ajuntament de la Vila Joiosa

El Servei Municipal d'Arqueologia de la Vila Joiosa ha confirmat que la séquia localitzada a la partida de Partidor per un veí és part de l'aqüeducte romà que proveïa d'aigua la ciutat romana d’Allon. El veí, que sospitava que la séquia podia ser d'origen romà, va posar la troballa en coneixement de l’Ajuntament.

El canal mesura mig peu romà, és a dir uns 15 centímetres d'amplària i altura, i l'estructura total de formigó mesura 2 peus romans d'amplària, uns 60 centímetres. Fins al moment s'han localitzat tres trams conservats de 3,9 metres, 4 metres i 6,5 metres de longitud, al llarg d'un total de 49 metres. Es tracta d'una canal d'aigua construïda arran de terra.

La canalització està feta amb formigó romà -opus caementicium- i crea un canal central (specus) revestit amb una argamassa feta amb trossos menuts de ceràmica picada que la fan impermeable i que també s'emprava per a arrebossar les parets de les piscines i els dipòsits d'aigua romans.

Un descobriment de gran importància per a la Vila Joiosa

El descobriment posseeix una gran importància per a la història de la Vila Joiosa, ja que confirma la teoria que va plantejar l'arqueòleg Antonio Espinosa el 1996, en la seua tesi doctoral, en la qual defenia que la font del Ribàs va proveir d'aigua la població romana, i després va continuar proveint a la vila, fundada el 1301. 

Aquesta teoria va guanyar força amb l'estudi que Diego Ruiz va dedicar a les grans termes del carrer Canalejas el 2010 que ara es confirma amb la troballa del canal. De moment no s'han trobat arcs que la sustentaren. Els trams conservats tenen l'aspecte d'una séquia actual, encara que coberta.

Els responsables municipals visiten la troballa
Els responsables municipals visiten la troballa / Ajuntament de la Vila Joiosa

L'edil de Patrimoni Històric de la Vila Joiosa, Xente Sebastià, en una primera visita sobre el terreny, ha explicat que "l'extensió total de l'aqüeducte des de la font de Ribàs fins a les termes d’Allon és d'uns 1.600 metres aproximadament, per la qual cosa es creu que proveïa les piscines fredes i calentes d'aquest monument, descobert el 2006, així com diverses fonts de la ciutat romana fins a la platja".  

Ara la regidoria de Patrimoni Històric es planteja diverses accions, com una prospecció intensiva amb ajuda d'un dron, ja que se sospita que es conserven més trams; un projecte d'excavació, documentació, virtualització de les restes i la posterior consolidació dels trams localitzats per a evitar la seua deterioració.

També et pot interessar

stats