Desarticulen una organització que introduïa cocaïna oculta entre escates de plàstic

Els caps de la trama coordinaven des de la presó la xarxa de col·laboradors que transportaven la cocaïna des del port fins als destinataris que la compraven a la menuda

La cocaïna anava amagada en xicotets blocs entre escates de plàstic / Guàrdia Civil

La Guàrdia Civil ha desarticulat una important organització criminal que introduïa a Espanya cocaïna procedent de Sud-amèrica. L’operació ha permés detindre 18 persones, acusades de cooperar per a introduir droga oculta entre escates d’un plàstic que s’utilitza en la indústria per a fer envasos.

L’organització fins i tot havia desplaçat fins a Espanya una persona amb coneixements químics molt específics perquè s’encarregara de transformar les partícules de cocaïna en blocs compactes i que aquestes passaren de forma desapercebuda entre les escates i poder així introduir-les en Espanya, segons han detallat fonts de la Guàrdia Civil.

Antedecents per haver furtat droga a narcotraficants

Per a dur a terme aquesta operació han col·laborat amb els agents espanyols els Estats Units, Colòmbia i l’Equador. L’organització introduïa la cocaïna mesclada entre mercaderies que s’importaven de manera legal i els coordinadors de la trama operaven des de la presó, on estaven ingressats per delictes vinculats al narcotràfic, detenció il·legal i l’ús d’armes de foc per haver comés robatoris de droga a uns altres narcotraficants a Petrer (Vinalopò Mitjà) i Alfafar (Horta Sud).

Des dels seus corresponents centres penitenciaris i mitjançant telèfons mòbils que mantenien ocults, aquestes persones donaven instruccions als seus col·laboradors de confiança, que estaven en llibertat a la Comunitat Valenciana i Múrcia, Colòmbia i l'Equador, per a coordinar no sols el transport de cocaïna a gran escala, sinó també el processament d'aquesta a Espanya i el transport en vehicles fins a la venda a la menuda.

Material per a tèxtils i envasos

La investigació va portar els agents davant un transport imminent de cocaïna des de l'Equador en un contenidor marítim, que contenia carregament legal i la droga. Quan el contenidor va arribar a Algesires, els agents van trobar 22.000 quilos d'escates multicolor de PET, un tipus de plàstic molt usat en la fabricació d'envasos de beguda i tèxtils, segons aclareixen des de la Guàrdia Civil.

Un agent inspecciona els sacs on anava oculta la droga importada
Un agent inspecciona els sacs on anava oculta la droga importada / Guàrdia Civil

Aquesta droga anava distribuïda en 906 sacs de 25 quilos. Després d’analitzar-los, es va comprovar que 87 sacs contenien unes partícules de color roig i verd, mesclades amb les escates de PET. Com apunten fonts de la Benemèrita, no era senzill identificar aquestes partícules a simple vista però, després de ser sotmeses a un test especialitzat, oferien resultat positiu en cocaïna.

Com a conseqüència de l’operació Picass 21, s’ha detingut setze homes i dues dones i, a més, s’investiga tres homes més. Tots ells tenen entre 23 i 59 anys.

Els agents també han intervingut 1.461 quilos de substància positiva en cocaïna, 74 grams de cocaïna ja processada, desenes de pots i barrils de substàncies susceptibles de ser emprades per a tallar cocaïna, dues bàscules de precisió, una premsa hidràulica, més de 5.000 euros en metàl·lic i un vehicle equipat amb un compartiment ocult, habilitat per al transport de droga.

També et pot interessar

stats