Desarticulen un grup criminal que produïa des de Bétera carn de cavall no apta per a consum humà

En l'operació hi ha 35 detinguts i s'han retirat del mercat 500 quilos de producte per suposar un perill de salut pública

Un dels cavalls alliberats per la Guàrdia Civil
Un dels cavalls alliberats per la Guàrdia Civil / Guàrdia Civil

La Guàrdia Civil i Europol han desmantellat una xarxa dedicada a la comercialització il·legal de carn equina no apta per a consum humà. L'operació, anomenada Yucatán, s'ha saldat amb 35 persones detingudes, més de mitja tona de producte decomissat i huitanta cavalls alliberats. La carn requisada per les autoritats estava totalment enllestida per a vendre's en una carnisseria de València.

Els responsables de la Unitat Central Operativa de Medi Ambient del Seprona de la Guàrdia Civil i de delictes ambientals d'Europol, juntament amb el subdirector de Ramaderia i Agricultura de la Generalitat han informat aquest dijous sobre els detalls del dispositiu, a través del qual s'investiga sis empreses. A més, s'ha destapat una amb ramificació de l'organització a Bèlgica, on hi ha sis arrestats.

L'epicentre de la trama era una explotació ramadera ubicada a Bétera (Camp de Túria) que operava de manera clandestina des de 2019, quan li restringiren les entrades i eixides de cavalls. Allà han trobat més d'una huitantena d'exemplars que eren maltractats. Al càrrec de les instal·lacions es trobava el principal responsable del grup, gran coneixedor del món equí i que es dedicava a comprar per tot Espanya cavalls de sella que ja no servien per a engreixar-los amb l'únic objectiu de traure rendiment econòmic amb la carn.

Així ho ha explicat el capità de la Guàrdia Civil José Carlos Martínez Moreno, que ha detallat que un animal inservible ja per a la sella li podia costar tan sols cent euros, mentre que el volum de negoci global posterior s'estima en més de 4,5 milions d'euros.

Els responsables policials han advertit que el tipus de carn descoberta era un perill per a la salut pública perquè aquests cavalls no han sigut cuidats, alimentats ni medicats per a ser sacrificats, com sí que es fa amb els destinats a la cadena alimentària. De fet, Martínez ha relatat les males condicions de nutrició i desatenció mèdica en què estaven huitanta cavalls que trobaren els agents en l'escorcoll de l'explotació. El maltractament havia sigut tal que un dels animals va haver de ser sacrificat immediatament.

El modus operandi que el grup criminal seguia per a introduir la carn de cavall il·legal comptava amb la col·laboració de veterinaris i transportistes, ja que també exportava cavalls en condicions pèssimes a Itàlia, Alemanya o Bèlgica. Un país, aquest últim, on el consum d'aquesta carn és més habitual que a Espanya. Als organitzadors d'aquests trasllats clandestins a escala internacional els abonaven una mitjana de 35.000 euros, depenent del país destinatari, segons ha constatat la investigació.

D'altra banda, el líder de la trama gestionava la venda a engreixadors que es dedicaven a encebar als animals i també comptava amb la col·laboració d'escorxadors de la província i veterinaris que "blanquejaven" l'etiquetatge per a les carnisseries.

Entre els detinguts per l'operatiu es troba el propietari de la carnisseria que anava a vendre la carn requisada. Tant els 35 arrestats com les sis empreses investigades estan acusades de delictes de pertinença a organització criminal, blanqueig de capitals, maltractament animal, delictes contra la salut pública i falsedat documental.

També et pot interessar

stats