Desarticulada una xarxa criminal dedicada a l'engany de l'amor

L'operació s'ha iniciat fruit d'una investigació a Alacant entorn d'una milionària a qui van fer creure que estava mantenint una ciberrelació amb un marine dels Estats Units

Una usuària de Tinder fa una consulta en aquesta aplicació per a trobar relacions sentimentals
Una usuària de Tinder fa una consulta en aquesta aplicació per a trobar relacions sentimentals

La Policia Nacional ha detingut en una de les majors operacions en el marc de la lluita contra la ciberdelinqüència a la Unió Europea setze presumptes criminals, quinze d'ells a Palma, dedicades a executar en línia l'estafa coneguda com l'engany de l'amor o romance scam, que és un frau per internet a persones que busquen parella.

L'operació Marine es va iniciar amb una investigació a Alacant entorn d'una estafa milionària per aquesta modalitat.

L'entramat criminal, present en multitud de perfils falsos reflectits en pàgines de cites i xarxes socials, va contactar a través d'aquestes plataformes amb la víctima i es va guanyar la seua confiança durant anys, fent-li creure que estava mantenint una ciberrelació amb un marine dels Estats Units destinat a l'estranger.

A través de videotelefonades amb el suposat militar, que no deixava de ser un actor, van enganyar durant anys la víctima, que creia que arribaria a formalitzar algun dia una relació sentimental.

75 transferències al fals marine que era un actor

El fals marine utilitzava tota mena de pretextos i excuses per a sol·licitar-li diners com pagament de taxes, certificats, bitllets d'avió, seguretat per a la seua vida o suborns. Va arribar a estafar-li quasi un milió d'euros.

Segons el relat dels agents, la víctima li va entregar tots els seus estalvis, fins i tot va arribar a sol·licitar préstecs personals per a obtindre més diners i poder transferir-li'ls. Així, va arribar a dur a terme fins a 75 transferències bancàries amb destinació, majoritàriament, a Malàisia, Indonèsia i Espanya.

Fruit de la desesperació, la víctima li va enviar un paquet a través d'una empresa de missatgeria, que contenia gran quantitat de diners en metàl·lic.

Els agents van rastrejar durant mesos els diners de la víctima fins a concloure que estaven davant una organització criminal composta per ciberdelinqüents especialitzats en l'engany en línia en tota Europa i que no buscava víctimes només a Espanya.

Una vintena de víctimes a Europa

La Policia Nacional ha localitzat fins ara prop d'una vintena de víctimes a Lituània, Alemanya, Itàlia, Romania, Luxemburg, Finlàndia, Polònia, Eslovàquia, Croàcia, a més d'Espanya. Un frau, que segons la investigació policial, supera amb escreix el milió d'euros.

Els agents han explicat que l'organització havia articulat tot un entramat criminal compost per mules que es dedicaven a rebre en els seus comptes bancaris els diners procedents de les ciberestafes per a, posteriorment, donar-los eixida a través d'un escaló superior de l'organització, mitjançant transferències bancàries a l'estranger, concretament a Malàisia i Indonèsia.

Detencions a Màlaga i Mallorca

Els investigadors van seguir el rastre dels diners fins a Màlaga, on van detindre un dels capitostos de l'organització a primers del mes de maig.

Més tard, al començament del mes d'octubre, els investigadors van desarticular per complet l'entramat amb l'arrest a Mallorca del líder de l'organització criminal assentada a Espanya i després de fer diversos escorcolls domiciliaris en diferents habitatges de l'illa.

El cap és un home de 27 anys, de nacionalitat nigeriana, que exercia de coordinador dels altres catorze detinguts. Tots ells han passat a disposició judicial com a presumptes autors dels delictes d'estafa, falsedat documental i pertinença a organització criminal.

També et pot interessar

stats