Desallotgen a Novillas (Saragossa) les primeres vivendes en risc d'inundació per la crescuda de l'Ebre

El riu baixa amb cabals històrics que superen en set centímetres els registres de les inundacions de 2015

En imatge, el treballs de la Unitat Militar d'Emergències per anticipar-se a la crescuda de l'Ebre a Novillas
En imatge, els treballs de la Unitat Militar d'Emergències per anticipar-se a la crescuda de l'Ebre a Novillas / Javier Cebollada (Efe)

Els efectius d'emergència de Saragossa han evacuat preventivament 23 vivendes a Novillas, al Camp de Borja, les primeres en risc imminent per la crescuda de l'Ebre, que està en cabals històrics i ja ha començat a desbordar-se en les proximitats. La vintena d'habitatges, en què resideixen mig centenar de persones, ja es van inundar en una altra riuada el 2015 que els indicadors actuals amenacen de superar. Aragó ho té "tot previst i planificat per a la pitjor de les situacions", declarava en la nit de diumenge el president autonòmic, Javier Lambán. 

La crescuda de l'Ebre ja ha negat més de 5.000 hectàrees només a Aragó, després d'inundar part de la Ribera de Navarra, amb especial afecció en localitats com Tudela o Funes. Tot com a efecte secundari de les fortes precipitacions que han acompanyat la borrasca Barra al nord de la Península, i que ja han causat dues víctimes mortals. 

L'Ebre baixa de manera lenta, però amb un cabal històric. A Novillas ha arribat amb una altura de 8 metres 48 centímetres, set més que fa sis anys. La delegació del govern d'Aragó ha mobilitzat un operatiu de 500 persones entre membres de la Guàrdia Civil, Protecció Civil i de la Unitat Militar d'Emergències que ha desplegat 100 vehicles i 300 efectius. L'objectiu és tractar de minimitzar els danys materials i evitar els personals. 

A les localitats de Tauste i Luceni, a Saragossa, Creu Roja ha habilitat els pavellons per a acollir 400 persones que, de moment, no ha fet falta fer servir. En part perquè anit es decidia trencar de manera controlada una de les motes, les tanques de protecció davant de les crescudes, per a poder reduir el cabal del riu i defensar el nucli urbà. En altres punts s'han reforçat i s'ha treballat amb bombes per a extraure aigua. Està previst que en les pròximes hores arribe el cabal màxim a Saragossa i que puga arribar als 6 metres i 20 centímetres.

També et pot interessar

stats