L'Ebre es desborda a Navarra i manté l'alerta a Aragó

El Govern de Navarra ha anunciat que sol·licitarà la declaració de zona de desastre natural per les inundacions del temporal Barra

Un equip de protecció civil de la localitat de Tudela (Navarra) avança remant en el desbordament del riu Ebre
Un equip de protecció civil de la localitat de Tudela (Navarra) avança remant en el desbordament del riu Ebre / Juan Antonio Martínez (EFE)

Els efectes del temporal de pluges per la borrasca Barra continuen deixant-se notar al nord del país i l'atenció se centra ara en la crescuda de l'Ebre.

Encara que les zones del nord i centre de Navarra van recuperant a poc a poc la normalitat, les conseqüències de la tempesta continuen i la presidenta del govern de Navarra, María Chivite, ha anunciat aquest diumenge, en el transcurs de la visita que ha realitzat a localitats de la Zona Media i la Ribera, afectades per les inundacions, que sol·licitarà a l'Estat la declaració d'àrea de desastre natural. Amb aquesta petició es podria accedir a les ajudes que concedeixen tant l'Estat com la Unió Europea per a aquest tipus de situacions.

El nivell del riu Ebre al seu pas per Tudela ha començat a descendir després d'arribar al pic de la seua crescuda a les 14:00 hores, amb una altura de 6,18 metres i un cabal de 2.709 metres cúbics per segon, segons les dades del Sistema Automàtic d'Informació Hidrològica de la Confederació Hidrològica de l'Ebre.

El Govern de Navarra manté activat el nivell 2 d'alerta per inundacions i ha demanat a la ciutadania que evite els desplaçaments innecessaris. És en aquesta autonomia on s'han produït les dos morts a causa del temporal, la d'una dona de 49 anys aquest divendres, que es trobava a l'interior del seu cotxe quan se li va despendre damunt el cobert d'un baserri a la localitat de Sunbilla, i la d'un home de 61 anys a Elizondo, que va ser trobat dins del seu vehicle al riu Lesaka.

A Aragó, el president de la comunitat, Javier Lambán, ha augurat una "descomunal" crescuda de l'Ebre i no descarta que es produïsquen desallotjaments de municipis.

La preparació per a afrontar la crescuda extraordinària compta amb l'assistència de la Unitat Militar d'Emergències (UME), que ha desplegat 292 militars, 102 vehicles i un helicòpter. S'espera que a Saragossa el trànsit aconseguisca valors màxims compresos entre 2.000 i 2.500 metres cúbics per segon durant la nit del dimarts al dimecres.

I al País Basc, el Pla Especial davant el Risc d'Inundacions ha rebaixat el nivell de risc, excepte a Àlaba, que es troba en fase d'alerta. És en aquesta província on se centren ara les preocupacions pel desbordament del riu Zadorra, per les pluges i pel desembassament dels pantans d'Ullibarri i d'Urrunaga.

L'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) espera que el temps s'estabilitze al llarg d'aquest diumenge, amb la remissió de les precipitacions.

També et pot interessar

stats