Denuncien el "col·lapse" de les urgències a l'Hospital de Torrevella per falta de metges

Els sindicats alerten que el temps mitjà d'espera és de 18 hores i Sanitat anuncia un pla de xoc per a millorar el servei

Entrada d'Urgències de l'Hospital de Torrevella
Entrada d'Urgències de l'Hospital de Torrevella / À Punt NTC

Esperes de fins a 23 hores per a rebre atenció mèdica i lliteres amb pacients en els corredors. És la situació que es viu actualment en l'àrea d'Urgències de l'Hospital de Torrevella, al Baix Segura, segons denuncien els sindicats i el personal sanitari del centre. Una crítica que ha reiterat també diverses vegades l'alcalde de la ciutat, Eduardo Dolón, que va afirmar fa poc en À Punt que la reversió a mans públiques sols ha empitjorat l'atenció sanitària a la comarca. L'octubre de 2021, la Generalitat va posar punt final a quinze anys de gestió privada d'aquest departament de salut, que, a més de l'hospital, inclou 24 centres de salut.

Huit mesos després, el balanç que fa el comité d'empresa de l'hospital de Torrevella és poc esperançador, especialment en l'àrea d'urgències. Asseguren que està col·lapsada per la falta de personal i el malestar va en augment a mesura que s'acosta l'estiu. Les xarxes socials s'han omplit de denúncies, sobretot ciutadanes, però també d'algun metge del centre que critica la gestió per part de la direcció. Alguns pacients han gravat imatges en què es pot veure gent estesa en lliteres mentre espera en els corredors que l'atenguen.

Els sindicats asseguren que estan rebent moltes queixes d'usuaris pel mal servei d'urgències i els llargs temps d'espera. Segons els conten, el temps mitjà és de 18 hores, des que el pacient passa pel triatge fins que rep atenció mèdica. I s'han registrat casos puntuals de fins a 23 hores, com li va ocórrer a una pacient que va acudir a l'hospital per una otitis. Després de quasi un dia d'espera, ha denunciat el centre per la mala atenció rebuda.  

El col·lapse de les urgències a l'hospital torrevellenc s'explica, en opinió de la plantilla, per la falta de recursos humans,s obretot de facultatius. Calculen que farien falta 35 metges perquè el servei poguera funcionar correctament, quasi el doble dels 19 que hi ha en l'actualitat. Tot i que la situació no és nova i ve de llarg, la plantilla denuncia que mai s'havia arribat a aquest escenari de "saturació" en un mes de maig. Temen especialment l'arribada de l'estiu, quan Torrevella multiplica per cinc la població. Enguany, de fet, les previsions turístiques són molt optimistes i apunten que es rebran vora un milió de visitants. Persones que caldrà atendre en cas que ho necessiten, va alertar l'alcalde de la ciutat. 

Allau de renúncies

La direcció de l'Hospital de Torrevella s'ha afanyat a contestar les crítiques per la falta de personal i assegura que s'ha reforçat el servei en totes les categories professional ampliant fins i tot horaris i la dotació de treballadors en tots els punts d'atenció continuada del departament sanitari. Pel que fa a les urgències, indiquen que fa poc va incorporar-se un cap de servei i una cap de secció.

El problema amb el personal, més en la falta de contractacions, sembla tindre origen en les renúncies, segons el que la plantilla ha traslladat a À Punt. És el cas d'un metge urgentòleg molt conegut en el recinte hospitalari i amb molts anys de trajectòria, José Peris, amb qui ha pogut parlar aquest mitjà. Segons ha contat, ha presentat la renúncia perquè no aguantava la pressió. "Ho vam passar molt malament abans de la reversió. Entre octubre i novembre se'n van anar deu metges del servei i a partir d'aleshores ha sigut una hecatombe", ha assenyalat.

La direcció de l'hospital, d'altra banda, ha manifestat la seua "preocupació" per les queixes que es bolquen en les xarxes socials, com el cas del vídeo que mostra el corredor atapeït de lliteres. Són informacions que comporten acusacions "molt greus", asseguren, i de vegades no estan contrastades.

Sanitat anuncia un pla de xoc

La Conselleria de Sanitat Universal ha anunciat aquest mateix divendres un pla de xoc per a millorar l'atenció en el servei d'urgències que entrarà en vigor de forma "immediata". Comportarà, segons explica el departament que dirigeix Miguel Mínguez en un comunicat, la creació d'una nova consulta ràpida d'atenció sense esperes i la dotació de nous boxs especials, entre altres mesures. D'altra banda, Sanitat assegura que, junt amb la gerència del centre, treballen per a sumar el reforç d'especialistes mèdics d'altres hospitals de referència de l'entorn que puguen donar suport a l'activitat assistencial en pics de més afluència de pacients a l'àrea de Torrevella.

En tot cas, nega que la situació actual siga pitjor que la que hi havia abans de la reversió del centre, com denuncia l'alcalde de Torrevella. "Des de la incorporació del departament a la gestió pública, la plantilla ha passat de 1.043 a 1.793 treballadors, el que suposa un increment del 58%", assenyalen des de Sanitat. I asseguren que l'atenció sanitària de la població en serveis clau com són urgències, atenció primària i hospitalització està garantida "al 100%".

També et pot interessar

stats