Denuncien abusos al col·legi dels Agustins de València als anys 60 i 70

El principal acusat, i no l'únic, és fra Balbino, que va ser docent entre el 1963 i 1993, quan el van traslladar de manera forçosa a Alacant a causa d'una denúncia per abusos

Façana del col·legi agustinos / À Punt NTC

Mentre es prenen les mesures escaients per a posar fi a la impunitat de la pederàstia en l'Església espanyola, ixen a la llum testimonis nous de víctimes d'abusos. Un dels últims, al qual À Punt ha tingut accés en exclusiva, incrimina l'escola dels Agustins de València.

El principal acusat, però no l'únic, és fra Balbino, un frare que va estar en aquest col·legi entre els anys 1963 i 1993, fins que el van traslladar de manera forçosa a Alacant, a una comunitat on no tindria contacte amb infants. El col·legi dels Agustins ha rebut, per ara, tres denúncies contra Balbino per abusos entre els anys 60 i 70.

Aquest frare, que ja ha faltat, va ser docent durant 30 anys al centre educatiu dels Agustins de València, on suposadament va cometre els abusos, i han hagut de passar tres dècades de silenci perquè els casos isquen a la llum.

Imatge d'arxiu de Fra Balbino amb alumnes del
Imatge d'arxiu de Fra Balbino amb alumnes del / Arxiu

Va ser traslladat, precisament, perquè el 1993 una família es va reunir amb el director i el va informar que el seu fill havia sigut víctima d'abusos per part d'aquest rector. El pacte de silenci que van acordar va ser que no ho denunciarien i, a canvi, traslladarien el frare implicat a un lloc o no tinguera contacte amb xiquets.

Des de la direcció del centre afirmen que el protocol ha canviat totalment i que no farien el mateix, ja no opten pels pactes de silenci i s'esforcen per investigar i estar al costat de les víctimes.

Vicente Rodríguez, el director del centre, ha explicat que ofereixen suport a les víctimes i col·laboració per a aclarir els fets, tant per la via civil com eclesiàstica. Segons ha indicat, s'ha creat una comissió "que està investigant i recollint dades".

Abús del pare Mateo

Ha hagut de passar mig segle perquè un exalumne de l'escola dels Agustins de València, que prefereix no revelar la identitat, siga conscient que va patir abusos per part d'un rector, el pare Mateo, quan tenia 13 anys. Ho va esborrar de la memòria fins que, en retrobar-se recentment amb companys de promoció, va corroborar que no era l'únic a qui havien passat actes semblants.

"Et trobaves que la confessió es feia en el despatx i no en el confessionari, et feia seure als seus genolls i, molt afectuosament, et preguntava pels teus pecats. Mentre et tocava, apropava la cara contra la teua", ha contat a À Punt el testimoni, i afig que "no va ser un abús greu, però és una cosa que no se m'ha oblidat".

Informe d'abusos de menors en institucions religioses

Aquest dilluns acaba el termini perquè les fiscalies envien els seus informes sobre denúncies d'abusos a menors en institucions religioses a la Fiscalia General de l'Estat.

Fins ara ho han fet set comunitats autònomes, entre elles, la valenciana. A Alacant, per exemple, no es té constància de denúncies d'abusos sexuals en centres religiosos, tot i que sí que hi ha un cas, comés per un professor de religió, suposadament, que impartia classes en un institut públic de Torrevella.

També et pot interessar

stats